Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită, a fost identificată într-o soluţie folosită în timpul operaţiei. Nu a fost încă găsită sursa contaminării, a informat conducerea spitalului.


Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc anunţa, în urmă cu două zile, că au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia, relatează Agerpres.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat într-o conferinţă de presă că s-au luat probe şi din celelalte flacoane nedeschise de soluţie oftalmică, dar acestea sunt negative, la fel ca şi probele de pe suprafeţele din sala de operaţii. Sunt aşteptate rezultatele probelor tegumentare de la personal, ancheta epidemiologică fiind în derulare.

Managerul unităţii sanitare a mai adăugat că s-au depistat nereguli în respectarea procedurii de sterilizare.

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a precizat că bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, aceeaşi tulpină fiind depistată şi în soluţia oftalmică.

Epidemiologul a detaliat etapele anchetei: „Urmează să avem rezultatele probelor tegumentare, nu doar de la o asistentă, ci de la tot personalul, inclusiv de la domnul doctor (medicul şef al secţiei de oftalmologiei - n.r.), am recoltat de pe mâini şi din nas (...). Am deschis încă o pistă şi am identificat anumite probleme în procesul de procesare a instrumentarului chirurgical şi sterilizare”, a arătat dr. Sîngerozan, care a mai precizat că sursa contaminării este, cel mai probabil, endogenă – de la un pacient. Răspunzând la o întrebare, dr. Sîngerozan a mai adăugat că, în general, împrăştierea bacteriilor se realizează „prin personalul medical sau prin manevrele care se fac”.

Medicul şef al secţiei de oftalmologie, dr. Bodo Pal, a spus că starea celor 14 pacienţi s-a ameliorat, aceştia fiind internaţi în spital şi primind tratament necesar.

 

Alergologia