Un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ trage un semnal de alarmă referitor la situaţia în care se află unitatea medicală. Acesta afirmă, într-un mesaj trimis către redacţia Medichub, că, în SJU Piatra Neamţ, „sunt peste 100 de pacienţi COVID-19, internaţi şi trataţi în secţia de Boli infecţioase şi Terapie intensivă”, deşi spitalul nu este unul de fază 1 sau 2, ci spital de suport. De asemenea, medicul atrage atenţia că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, internaţi aici, nu primesc tratament corespunzător, iar personalul medical nu are echipamentele necesare pentru lupta împotriva coronavirului.

Medichub vă prezintă integral mesajul medicului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ:

„În Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, sunt peste 100 de pacieţi COVID-19, internaţi şi trataţi în secţia de Boli infecţioase şi la Terapie intensivă, într-un spital care NU este faza 1 sau 2. Mă adresez pe acestă cale cu speranţa că se vor lua măsuri cu privire la situaţia actuală din SJU Piatra-Neamţ şi, astfel, multe vieţi vor putea fi salvate sau cel puţin tratate conform protocolului.

Sublinez faptul că situaţia din SJU Piatra-Neamţ nu este cunoscută în Guvern sau autorităţile aleg să ofere informaţii greşite despre realitatea din spitalele judeţene. Din declaraţiile premierului Victor Orban, din data 01.04.2020, şi ale ministrului sănătăţii Nelu Tătaru, din data de 03.04.2020, înţelegem faptul că toţi pacienţii COVID-19 pozitivi sunt internaţi şi trataţi doar în spitalele de fază 1 şi fază 2. Într-adevăr, aşa ar fi trebuit, conform Ordinului 533 din data de 29.03.2020 sau Ordinului 555 din 03.04.2020, dar, din păcate, acesta nu a fost respectat.

Conform acestui ordin, toţi pacienţii confirmaţi pozitivi în urma testării, trebuie să fie transferaţi la unul din spitalele din faza 1 sau faza 2. Acest lucru nu a fost posibil şi în cazul pacienţilor din SJU Piatra Neamţ, din cauza refuzului constant primit din partea spitalelor desemnate să preia aceşti pacienţi din Iaşi. Medicii din SJU Piatra-Neamţ au fost lăsaţi să se descurce singuri, fără medicaţia necesară tratării acestor pacienţi, fără echipamentele de protecţie şi dotările pentru testare rapidă, de care spitalele din faza 1 şi faza 2 dispun (dotarea acestora fiind prioritizată).

În ultimele zile, în serviciul de Boli infecţioase al SJU Piatra-Neamţ, se aflau în jur de 110 pacienţi, majoritatea COVID-19, dintre care aproape 15 din rândul personalului medical. În fiecare zi, sunt confirmaţi noi medici şi pacienţi, dar rezultatele vin foarte greu de la Iaşi, după 3, 4 zile, în unele cazuri chiar şi după decesul pacienţilor. Secţia de Boli Infecţioase are pacienţi internaţi confirmaţi COVID-19, de mai bine de 3 săptămâni, iar în aceeaşi situaţie se află şi secţia de Terapie Intensivă de la SJU Piatra-Neamţ, care, în acest moment, are aproape toate ventilatoarele ocupate de pacienţi COVID-19. Conform declaraţiilor ministrului Tătaru şi premierului Orban, spitalele suport sunt în pregătire şi nu ar fi trebuit, în această perioadă, să aibă internaţi pacienţi confirmaţi pozitiv. Mai mult, ministrul Tătaru a declarat că, după ocuparea locurilor disponibile în spitalele de fază 1 şi fază 2, în spitalele suport vor rămâne internate doar cazurile uşoare sau asimptomatice, nu cele ce necesită internare în Terapia Intensivă, cu intubarea pacienţilor. În cazul SJU Piatra-Neamţ, din cauza refuzului constant al Spitalelor din Iaşi, secţia de Terapie Intensivă are pacienţi COVID-19 intubaţi de peste 2 săpămâni. Din 20 martie, spitalele din Iaşi nu au mai primit niciun transfer cu pacienţi COVID-19.

În tot acest timp, personalul medical nu a renunţat şi a făcut toate demersurile necesare pentru a crea circuite speciale în spital, pentru a obţine echipamentele de protecţie din donaţii şi medicamente necesare. Acestea din urmă nu au venit nici până astăzi. În continuare, lupta medicilor din cele două secţii se dă fără medicamentele necesare, iar pacienţii nu beneficiază şi nu au beneficiat nici până acum de un tratament complet, în ciuda presiunilor făcute de medici pentru a face rost de toate medicamentele necesare.

Sper, cu ajutorul dumneavoastră, să găsim un răspuns la următoarele întrebări: De ce au informat greşit ministrul Tătaru şi premierul Orban în legătură cu situaţia reală din spitalele judeţene? De ce nu respectă ordinul şi nu acceptă spitalele din Iaşi transferul acestor pacienţi? De ce nu primeşte cu prioritate SJU Piatra-Neamţ necesarul de echipamente şi medicamente pentru tratarea acestor pacienţi?”