Femeia care a ajuns în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava cu o formă gravă de botulism, la sfârşitul lunii iunie, a fost salvată de medici, după trei săptămâni de la internare.


Pacienta a fost transferată în data de 27 iunie de la Spitalul Municipal Fălticeni la SJU Suceava, cu suspiciune de botulism, diagnosticul fiind confirmat ulterior de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, informează Agerpres.

La spitalul din Fălticeni se prezentase cu tulburări de înghiţire, modificarea tonului şi a intensităţii vocii şi ptoză palpebrală. Femeia le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce, în data de 24 iunie, a mâncat o conservă de tocană de legume preparată în casă, a informat purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, Dan Teodorovici.

La scurt timp după internarea la SJU Suceava, pacienta a fost transferată în secţia ATI, pentru că au apărut şi tulburări respiratorii.

Potrivit lui Dan Teodorovici, la serul antibotulinic administrat în spital a reacţionat slab, insuficienţa respiratorie s-a accentuat şi, timp de trei săptămâni, medicii ATI s-au străduit să-i salveze viaţa.

Recent, a fost externată, cu o stare bună de sănătate.

Primul caz de botulism din acest an în judeţ a fost înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni.

Al doilea caz a privit o pacientă care a mâncat conserva de legume, de asemenea pregătită acasă, iar un al treilea caz s-a înregistrat în 15 iulie, la un copil, după consumul unei conserve achiziţionate din comerţ, dar depozitată în condiţii necorespunzătoare.




Alergologia