Pacientele Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava diagnosticate cu cancer mamar beneficiază, în prezent, de tratament multidisciplinar de ultimă generaţie, atât pe plan oncologic, cât şi chirurgical, a informat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Dan Teodorovici.


El a precizat că este vorba despre stabilirea diagnosticului prin core-biopsy simplă sau ecoghidată, proceduri minim invazive, posibilitatea tehnicii ganglionului santinelă prin noul serviciu de medicina nucleară, dar şi de tratamente oncologice novatoare şi intervenţii chirurgicale complexe la nivelul glandei mamare, informează Agerpres.

Pacientele cu cancer de sân primar, cu risc înalt, au oportunitatea de a primi un tratament imuno-oncologic preoperator, în asociere cu chimioterapie neo-adjuvantă, şi postoperator cu terapie endocrină adjuvantă. În prezent se află în derulare un studiu pentru această categorie de pacienţi, avizat favorabil de Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, iar rezultatele preliminare sunt foarte încurajatoare, constatându-se un răspuns foarte bun şi dispariţia cvasicompletă a celulelor tumorale la două paciente.

Se estimează că 1.200 de paciente, la nivel global, vor participa la acest studiu. Circa 30 dintre acestea vor fi în România, din care o parte din Suceava.

Din echipa multidisciplinară fac parte dr. Motan Doina (oncologie), dr. Găinaru Bogdan, dr. Leneschi Lucian (chirurgie generală), dr. Lulciuc Cătălin (radiologie intervenţională), dr. Botezan Andreea, dr. Pascal Alexandrina, dr. Mireanu Luminiţa, dr. Ionaşcu Georgiana (anatomie patologică).

Dr. Dan Teodorovici a mai precizat că dezvoltarea continuă a tratamentelor pentru afecţiunile sânului la nivelul SJU Suceava reprezintă un real ajutor pentru pacientele din judeţ, care până acum erau nevoite să se adreseze unităţilor medicale din centrele universitare.

 


Oncolog