Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a lansat un apel către viitorii demnitari să ia act de bunele intenţii ale medicilor de familie în contextul în care pandemia de COVID-19 a erodat relaţia dintre autorităţi şi corpul profesional al medicilor din reţeaua primară, se arată într-un comunicat de presă transmis luni.


„Traversăm vremuri grele, în care fiecare cadru medical este un ostaş de neînlocuit în lupta împotriva pandemiei, şi noi am fost pe baricade tot timpul, fără pauze sau concedii.

Veţi fi generalii unor întregi armate. Este benefic să ai pe câmpul de luptă armate pe care nu le vrei şi pe care le desconsideri? Armate care din perspectiva generalului să nu existe chiar dacă au grijă de populaţia generală, de infectaţi şi neinfectaţi, de sănătoşi sau de bolnavi cu alte boli decât COVID-19?

Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existenţa noastră ca medici. Am fost desconsideraţi sistematic. Am fost neglijaţi şi minţiţi. Oare de ce? Pentru simplu fapt că suntem medici de familie? Pentru simplu fapt că îngrijim şi pacienţii non-COVID? Pentru simplu fapt că reducem presiunea pe prea puţinele spitale non-COVID rămase?

Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecţie. Nu am existat nici când s-a pus problema sporului de risc pentru condiţii deosebite, deşi riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decât la restul populaţiei.

Mai mult, ca să dovedim că ne-am făcut datoria, a fost nevoie să furnizăm liste cu pacienţi care au fost suspecţi cu infecţie COVID-19, ca şi cum toţi acei pacienţi nu aveau medic de familie. Ni s-au cerut aceste situaţii de două ori. Le-am trimis şi a doua oară, doar ca să mai îngroşăm stivele de raportări.

Au fost emise în această perioadă şi câte trei sau patru acte normative pe zi. Am încercat să le desluşim, să le armonizăm şi am semnalat de fiecare dată când erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate în practica de zi cu zi. Am semnalat erori în procesul de control al pandemiei şi niciodată nu ne-au fost luate în seamă observaţiile. Noi şi pacienţii eram singurii vinovaţi care încurcam marşul triumfal al unor reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor autorităţi.

Multe legi şi ordonanţe emise nu respectă spiritul Constituţiei şi sunt utile doar pentru a ne pedepsi şi, mai mult de atât, zădărnicesc eforturile care se fac pentru îngrijirea corectă a pacienţilor.

Am cerut Domnului Preşedinte să medieze relaţia dintre noi şi Ministrul Sănătăţii. Rezultatul? O întâlnire formală, cu promisiuni care ulterior nu au fost respectate.

Ocuparea funcţiei de Ministru al Sănătăţii presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienţi si profesionişti, deopotrivă. Ministrul Sănătăţii este primul care trebuie să cunoască importanţa fiecărei specialităţi medicale în funcţionarea optimă a sistemului sanitar. Nu poţi fi ministru doar pentru o boală, fie ea şi COVID-19, nu poţi fi ministru doar pentru anumite specialităţi medicale.

Medicina de familie există independent de marginalizarea decidenţilor, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetăţean. Nimeni nu poate schimba această evidenţă, întreaga populaţie are nevoie de medicii de familie, se bazează pe aceştia şi îi apără atunci când e nevoie, chiar dacă doar prin vot.

Stimaţi viitori conducători, suntem baza sistemului sanitar şi vom fi întotdeauna alături de pacienţii noştri. Ca viitori generali ai armatei din care şi noi facem parte, vă rugăm să ţineţi cont de greşelile trecutului apropiat şi să nu le repetaţi. Un CUVÂNT este un OM”, se arată în comunicatul de presă semnat de Biroul Executiv al SNMF.

Medic