De Ziua Mondială a Inimii, Societatea Română de Cardiologie readuce în atenţia românilor mesajul „Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!”, prin acţiuni desfăşurate până pe 1 octombrie la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.


Clădiri publice vor fi iluminate în culoarea roşie şi va fi proiectat mesajul respectiv. Vor fi amplasate puncte de informare despre importanţa măsurării tensiunii arteriale, cu respectarea măsurilor sanitare în contextul pandemiei, se arată într-un comunicat.

Hipertensiunea arterială este în continuare cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume, dar şi în România.

Prevalenţa HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populaţia adultă, fiind mai mare la bărbaţi (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile şi fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban.

Un procent important din pacienţii hipertensivi – peste 20% -  nu ştiu că au hipertensiune şi că pot dezvolta complicaţii ale acesteia (date din studiul SEPHAR III, 2016).

„Cu toţii ne dorim o Românie mai sănătoasă, iar aceasta începe cu români mai bine informaţi, mai preocupaţi de propria sănătate şi de a celor din jur. Hipertensiunea arterială nu mai este o boală doar a vârstnicului, apare tot mai frecvent în jurul vârstei de 40-45 de ani, iar numărul de decese prin complicaţiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în 2016 faţă de 2001”, arată prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. „Măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medical, automăsurarea acasă folosind tensiometre validate, de braţ, conform recomandărilor ghidurilor europene, este primul şi cel mai simplu pas pentru diagnosticarea la timp a afecţiunii şi instituirea conduitei şi a tratamentului medicamentos antihipertensiv corect. Astfel, putem avea şansa să menţinem sub control valorile tensionale, iar pacientul să aibă o viaţă mai bună şi mai lungă”, adaugă specialistul.

„Hipertensiunea arterială nu doare, nu deranjează şi nici nu se simte în general, ajungând, de multe ori, să fie ignorată. În acelaşi timp, este poate afecţiunea cel mai simplu de depistat, prin simpla măsurare a tensiunii arteriale şi o minimă informare asupra valorilor tensionale corecte. Puterea de a schimba în fiecare an cursul a 30.000 de decese ce ar fi putut fi evitate stă în spatele campaniei de informare «Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!», pe care Societatea Română de Cardiologie o desfăşoară de 3 ani”, explică şef de lucrări dr. Ana-Maria Vintilă, preşedinte al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială . „Ziua Mondială a Inimii ne dă ocazia să atragem încă o dată atenţia, în acest context pandemic dificil, asupra importanţei celor 3 paşi de prevenţie: măsoară tensiunea arterială, respectă întocmai tratamentul prescris, ţine legătura cu medicul”, adaugă ea.

Acţiunile desfăşurate de Societatea Română de Cardiologie sunt următoarele:

29 septembrie - Bucureşti

  • Iluminarea faţadelor clădirilor: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Ateneul Român, Institutul de Urgenţă în Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Colţea;
  • Puncte de informare: Piaţa Universităţii (zona statuilor), Parcul Kiseleff, Parcul Obor, Parcul Cişmigiu, Parcul Ateneul Român, Parcul Eroii Sanitari.

29 septembrie - Cluj

  • Iluminarea faţadei Bibliotecii Judeţene;
  • Punct de informare în proximitatea Bibliotecii Judeţene.

1 octombrie - Iaşi

  • Iluminarea faţadei Palatului Culturii;
  • Punct de informare în proximitatea Palatului Culturii.          

 

Farmacist