Societatea Română de Endocrinologie a lansat Registrul Naţional de Acromegalie, primul din zona bolilor endocrine. Astfel, situaţia pacienţilor va fi cunoscută la nivel naţional şi va putea fi comparată cu cea din alte ţări europene.

 

A fost creată o platformă informatică unde se vor putea încărca principalele date clinice şi de laborator, în dinamică, ale pacienţilor români cu acromegalie, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres. „Pentru acoperirea eficientă a întregului teritoriu al ţării, Registrul Naţional de Acromegalie este structurat sub forma unor centre regionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Craiova), fiecare cu un coordonator regional, care la rândul său, îşi desemnează un coordonator tehnic”, se mai arată în document.

În centrul universitar Bucureşti, dată fiind prezenţa a trei baze clinice universitare (Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul Clinic de Urgenţă Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila), fiecare dintre aceste centre va avea un coordonator de centru.

„Înfiinţarea Registrului Naţional de Acromegalie reprezintă un demers important deoarece priveşte în mod direct inclusiv managementul acestei afecţiuni rare - totul în beneficiul pacientului”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie. „Acest registru va reprezenta un instrument adecvat de lucru pentru colegii mei medici endocrinologi, dar şi o bază de date importantă pentru autorităţile din sănătate. Pentru a lua cele mai bune şi eficiente decizii în privinţa unei afecţiuni este nevoie să ai date, pe care le poţi analiza, corobora şi compara”.

Acromegalia este o tulburare hormonală care afectează 60 de persoane dintr-un milion. E caracterizată prin producţia crescută de hormon de creştere (hormon somatotrop), după închiderea cartilajelor de creştere.

Excesul de producţie de hormon de creştere este în general rezultatul unor tumori benigne, numite adenoame, ale glandei hipofize. Excesul hormonului somatotrop creşte producţia factorului de creştere de tip insulinic-I (IGF-I) în ficat şi împreună determină creşterea diverselor ţesuturi ale organismului.

 

Pediatru