Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, sărbătorită anual în data de 31 mai, Societatea Română de Pneumologie (SRP) a transmis un mesaj potrivit căruia fumatul a fost şi rămâne o problemă majoră de sănătate publică.


„Cu toate că vedeta ultimului an a fost pandemia generată de virusul SARS-CoV-2, fumatul a fost şi rămâne, din păcate, o problemă majoră de sănătate publică. Astfel, şi în acest an, pe data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează Ziua Mondială fără Tutun. Cu acest prilej sunt reamintite efectele nocive ale produselor din tutun şi, în egală măsură, ale fumatului pasiv”, se arată în comunicatul de presă transmis luni de SRP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va creşte de la 1,1 miliarde de fumători zilnici la 1,3 miliarde în 2025. În urma numeroaselor campanii şi politici de încurajare a renunţării la fumat, ponderea fumătorilor din ţările dezvoltate a scăzut. Statisticile spun că, în present, 80% dintre fumători trăiesc în ţările cu venituri mici şi mijlocii, adevărate pieţe ale comercializării intensive de tutun. Se apreciază că, anual, tutunul este „ucigaşul silenţios” a peste 8 milioane de fumători.

La nivel mondial, aproximativ 780 de milioane de oameni afirmă că vor să renunţe la consumul de tutun, dar doar 30% dintre aceştia au acces la instrumentele care îi pot ajuta să facă acest lucru.


„Câştigi renunţând”

În 2021, OMS lansează, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, o campanie globală, care se va desfăşura pe tot parcursul anului şi care este reprezentată de sloganul „Câştigi renunţând”. Începutul campaniei a fost marcat de o provocare iniţiată de OMS pe WhatsApp şi intitulată „Peste 100 de motive pentru a renunţa la tutun”. Aceasta vine în sprijinul a milioane de fumători care au fost determinaţi să renunţe la tutun, în contextul pandemiei de COVID-19.

Această campanie îşi propune să contribuie la crearea unui mediu sănătos, care să descurajeze consumul de tutun, în contextul unor politici solide în acest sens.

De asemenea, creşterea accesului pacienţilor la serviciile de sprijin în vederea renunţării şi conştientizarea tacticilor industriei tutunului sunt alte două obiective majore ale campaniei.

Prof. dr. Florin Mihălţan, membru al Coaliţiei „România Respiră” (formată în aprilie 2015 şi unul dintre factorii de decizie în vederea aprobării legii antifumat), afirmă că la începutul acestui an, OMS a lansat un raport ştiinţific conform căruia fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală şi de a deceda din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Tutunul este, de asemenea, un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii şi diabetul, se mai arată în comunicatul SRP.

Mai mult, persoanele care prezintă comorbidităţi sunt mai vulnerabile la dezvoltarea formelor severe de COVID-19, astfel că, pentru un fumător, pandemia actuală este un moment foarte bun pentru a renunţa la consumul de tutun.


Beneficiile renunţării la fumat

Există numeroase motive pentru care un fumător ar trebui să renunţe la fumat, peste 100 dintre ele fiind prezentate în campania care se va derula în acest an.

Şansele de a renunţa la fumat cresc cu 84% atunci când fumătorii primesc sfaturi avizate de la un medic. De aceea, este important ca personalul medical să fie instruit să ofere consiliere fiecărui fumător.

Pentru persoanele care renunţă la fumat, beneficiile sunt resimţite foarte repede: după doar 20 de minute, ritmul cardiac scade, după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal, iar în decurs de două până la 12 săptămâni, funcţia pulmonară şi circulaţia sângelui se îmbunătăţesc. După 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate faţă de cea a unei persoane care continuă să fumeze.

‚,Riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor la 15 ani de la renunţarea la fumat’’ a declarat dDr. Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.


Câţi ani de viaţă câştigi dacă te laşi de fumat

Referitor la speranţa de viaţă, dacă renunţarea la fumat are loc în jurul vârstei de 30 de ani, fumătorul câştigă aproape 10 ani; la vârsta de 40 de ani, câştigă 9 ani, la aproximativ 50 de ani, câştigă 6 ani, iar la aproximativ 60 de ani, 3 ani de speranţă de viaţă. Astfel, putem spune că niciodată nu e prea târziu să renunţi la fumat, dar „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

Având în vedere rata ridicată de transmitere a infecţiei COVID-19, restricţiile impuse de autorităţi şi disponibilitatea suportului online pentru încurajarea renunţării la fumat, este necesară luarea în considerare a înlocuirii, parţial, a consultaţiilor clasice cu serviciile de asistenţă medicală la distanţă.

Pentru persoanele care doresc să renunţe la consumul de tutun, se recomandă, pe lângă tratamentul recomandat de medic, şi utilizarea pe scară largă a internetului şi a tehnologiei mobile, care, alături de creşterea rapidă a numărului de intervenţii digitale în domeniul sănătăţii, oferă noi oportunităţi de a le pune fumătorilor la dispoziţie informaţii şi asistenţă pe parcursul procesului de renunţare la consumul de tutun, în timpul pandemiei de COVID-19.

Intervenţiile digitale furnizează informaţii, strategii şi suport comportamental bazate pe dovezi. Într-un format flexibil şi foarte uşor accesibil, acestea pot fi oferite ca servicii independente sau pot fi integrate pe platforme digitale pentru ca utilizatorul să beneficieze de o experienţă complexă, potrivit comunicatului SRP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va dezvolta comunităţi digitale menite să îi sprijine pe toţi cei care doresc să renunţe la consumul de tutun, însă atenţia se va îndrepta cu precădere asupra ţărilor în curs de dezvoltare, unde se găsesc majoritatea consumatorilor de tutun din lume.

„Ne dorim ca toate serviciile medicale disponibile din România să evidenţieze beneficiile renunţării la fumat şi să sporească folosirea tuturor mijloacelor menite să ajute persoanele care doresc să renunţe la consumul de tutun”, a afirmat prof. dr. Roxana Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, citată în comunicatul de presă.