Federaţia „Solidaritatea Sanitară” acuză că liderul de sindicat de la Spitalul C.F.Witting a fost concediat ilegal, motivul real fiind că a făcut publice problemele din unitatea medicală. Sindicatul califică drept un abuz flagrant concedierea salariaţilor care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităţilor, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.


„Dr. Gândea Alexandru este cel care a indicat public problemele cu care se confruntă salariaţii din acest spital, în condiţiile în care unitatea sanitară a fost mobilizată în lupta împotriva COVID-19, din dorinţa de a apăra sănătatea, viaţa şi interesele celor pe care-i reprezintă, decizia de concediere fiind în mod evident o sancţiune împotriva curajului de care a dat dovadă”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată menţionează că motivul pentru care a fost concediat medicul este contrazis de realitate.

„Pentru a încerca să ascundă faptul că este vorba de o concediere ce a fost determinată de reacţia publică pe care a manifestat-o dr. Gâdea Alexandru, conducerea unităţii a invocat un motiv halucinant pentru destituirea sa: desfacerea de drept a contractului individual de muncă în baza art. 56, alin. 1, lit. g din Codul Muncii. Temeiul juridic invocat (retragerea „de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei”) este contrazis flagrant de realitate, dr. Gâdea Alexandru având autorizaţia de liberă practică de la organismul profesional”, a precizat Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Aceasta a arătat că în referatul medicului de medicina muncii scrie că Alexandru Gâdea este „apt condiţionat” pentru lupta împotriva COVID-19.

„Conducerea C.F. Witting invocă ca motiv pentru concedierea dr. Gâdea Alexandru, liderul Sindicatului <<Salus>>, faptul că acesta este <<apt condiţionat>> să lupte împotriva COVID-19. Dincolo de faptul că un salariat nu poate fi concediat de drept pentru un asemenea motiv, trebuie să remarcăm că în aceeaşi situaţie se află circa 40 de salariaţi din aceeaşi unitate (singurul concediat fiind liderul de sindicat) şi circa 15% din salariaţii din sistemul public de sănătate”, a mai transmis Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Federaţia susţine că reprezintă un abuz flagrant concedierea salariaţilor care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităţilor.

„Situaţia este cu atât mai aberantă în condiţiile în care măsura pe care Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi managerii unităţilor trebuia s-o adopte în astfel de cazuri este cea pe care Federaţia Solidaritatea Sanitară a solicitat-o încă de la debutul pandemiei COVID-19, respectiv protejarea tuturor salariaţilor aflaţi la risc. Concedierea salariaţilor care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităţilor este un abuz flagrant, protecţia la care au dreptul legal fiind înlocuită de o măsură discriminatorie”, a menţionat sursa citată.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că absenţa intervenţiei din partea Guvernului în acest caz reprezintă un semnal al indiferenţei guvernanţilor faţă de viaţa şi sănătatea salariaţilor aflaţi în prima linie a luptei împotriva COVID-19

„Dincolo de dimensiunea penală evidentă a concedierii dr. Gâdea Alexandru, în discuţie este şi atitudinea pe care guvernanţii înţeleg să o aibă faţă de cei care apără drepturile salariaţilor aflaţi în prima linie împotriva COVID-19. În absenţa unei intervenţii ferme din partea Guvernului în acest caz, concedierea unui lider de sindicat care a înţeles să demaşte lipsurile unui spital implicat în lupta împotriva COVID-19, deoarece acestea pun în pericol sănătatea şi viaţa membrilor săi de sindicat, este un semnal al indiferenţei guvernanţilor faţă de viaţa şi sănătatea salariaţilor aflaţi în prima linie a luptei împotriva COVID-19”, a mai precizat comunicatul.

Federaţia Solidaritatea Sanitară spune că după concedierea liderului de sindicat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale trece la un alt stadiu.

„Odată cu concedierea liderului de sindicat dr. Gâdea Alexandru îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale trece la un alt stadiu, marcat de îndepărtarea celor care au curajul să spună adevărul. Înlăturarea celor care se opun erorilor comise de oficialităţi în lupta împotriva COVID-19 este o măsură ce indică semnele unui stat ce părăseşte comunitatea statelor democratice”, se arată în finalul comunicatului Federaţiei Solidaritatea Sanitară.