Societatea Naţională de Medicina Familiei din România (SNMF) a lansat un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienţilor cu privire la vaccinarea anti COVID-19.


Rezultatele celor 1.016 chestionare completate de către pacienţii care urmau să se vaccineze în perioada 19 - 31 mai în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau în alte amplasamente le dau doctorilor „forţa de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al SNMF.

Cei mai mulţi pacienţi (70%) au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7 % consilierea şi sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers.

La începutul campaniei, doar 55,3% din pacienţii care acum au ales să se vaccineze erau convinşi de importanţa şi siguranţa vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriaţi şi lipsiţi de informaţii, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Mesajele de îngrijorare cu privire la siguranţa vaccinului au venit de la o anumită parte a presei (46,6%), reţelele sociale (31,8%) sau din comunitate (13,8%).

Încrederea şi speranţa în vaccin au fost întărite de medicii de familie (43,3%), respectiv de familie şi anturaj (42,1%).

„Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relaţia pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienţii se bazează”, se spune în comunicatul SNMF.  

„Pilonii esenţiali care pot influenţa campania de vaccinare sunt medicul de familie şi comunitatea. Reconfigurarea campaniei ţinând cont de aceste rezultate poate fi soluţia pentru asigurarea procentului optim de pacienţi vaccinaţi, stoparea pandemiei şi revenirea la o viaţă normală”, se mai arată în document.

 

Pediatru