Un spital din Spania a realizat un transplant pulmonar folosind o tehnică de pionierat – un robot cu patru braţe şi o nouă cale de acces, care nu mai necesită separarea coastelor şi deschiderea pieptului.


Chirurgii de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au folosit un robot „Da Vinci” cu patru braţe pentru a decupa o mică secţiune din pielea, grăsimea şi muşchii pacientului, în vederea îndepărtării plămânul afectat şi introducerii unuia nou, relatează Reuters şi Agerpres. Intervenţia s-a realizat printr-o incizie de opt centimetri în partea inferioară a sternului, chiar deasupra diafragmei.

Noua procedură este mai puţin dureroasă pentru pacient, au afirmat medicii, fiindcă rana se închide uşor. Intervenţia este mai sigură decât metoda tradiţională, care necesită o incizie de 30 de centimetri, perioada postoperatorie fiind foarte delicată.

Tehnica va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, va reduce perioada postoperatorie şi va scădea durerea, consideră Albert Jauregui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică şi Transplant Pulmonar de la spitalul Vall d’Hebron.

Procedura de pionierat, care a fost folosită până acum doar pentru tratarea cancerului pulmonar, a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 65 de ani, care a avut nevoie de un transplant de plămâni din cauza fibrozei pulmonare.

Spania este lider mondial în transplanturi de organe, cu o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi în 2022, conform datelor Ministerului spaniol al Sănătăţii.

 




Medic