Spitalul Clinic Colentina face câteva precizări, ca urmare a apariţiei, în spaţiul public, a unor informaţii eronate despre gradul mic de ocupare a paturilor COVID, în unitatea sanitară respectivă.


Începând cu data de 16 martie 2020, Spitalul Clinic Colentina a fost desemnat spital-suport COVID şi a funcţionat în baza Avizului de funcţionare cu caracter temporar nr. 1/25.03.2020, la capacitate maximă, cu paturi în regim de spitalizare continuă, se arată într-un comunicat trimis la redacţie şi semnat de managerul unităţii sanitare, dr. Victor Cauni.

Spitalul a funcţionat în regim mixt pentru o lună, în septembrie 2020, perioadă în care s-a asigurat internarea şi tratamentul atât a pacienţilor COVID, cât şi non-COVID.

Începând cu octombrie 2020, unitatea sanitară a devenit spital COVID cu număr maxim de paturi pentru spitalizare continuă, fiind destinată exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cu forme medii, severe şi critice, se arată în comunicat.

„În această perioadă de mai mult de un an, în cadrul spitalului au fost trataţi un număr de 6.157 pacienţi COVID, din care 1.378 în secţiile ATI, însumând un număr de 59.155 zile de spitalizare continuă”, se mai arată în document.

Din 2021, cu excepţia unei scurte perioade de început de an, toate paturile din secţiile ATI, Pneumologie, cât şi din secţiile clinice neurologice, medicale şi chirurgicale au fost ocupate cu pacienţi COVID, cu excepţia paturilor aflate în igienizare.

„Cel puţin în ultimele 4 săptămâni, gradul de ocupare a spitalului a fost zilnic de peste 90%, cu un grad de ocupare de 100% permanent în secţiile ATI, Pneumologie, Medicină Internă, Neurologie”.  

În încercarea de a trata măcar o parte din pacienţii care se adresează unităţii sanitare, în spaţii special amenajate, Spitalul Clinic Colentina a asigurat asistenţa medicală şi pacienţilor non-COVID, doar în regim de spitalizare de zi, se mai precizează în comunicat.


Psihiatru (2)