La începutul anului, Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi a fost dotat cu robotul Mazor X folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie, cel mai performant astfel de aparat din lume. Investiţia de 1,2 milioane de euro a fost realizată cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Iaşi.

Potrivit dr. Lucian Eva, managerului Spitalului de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, începând de vineri, unitatea medicală este singura din ţară care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie, dar neurochirurgii vor efectua prima intervenţie peste două luni, după o perioadă de training.

„Ca să vă faceţi o imagine, nu se mai deschide coloana, nu mai sunt operaţii deschise cu incizii mari de sus până jos, ci pur şi simplu, prin mici incizii, de un centimetru, se deplasează fiecare şurub, iar coloana este îndreptată printr-o tijă specială care relaxează coloana pe planul respectiv”, a explicat managerul Lucian Eva.

„Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranţă aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mişcărilor. El este unic în ţară, este unic în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboţi, versiuni mai vechi. Cele mai multe sisteme sunt în SUA. Fiecare stat american are cel puţin un asemenea robot care a devenit standard în chirurgia coloanei.”

Potrivit managerului Spitalului de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu”, robotul poate fi utilizat în intervenţii chirurgicale pentru patologia traumatică, tumorală, degenerativă, cât şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

 

Sursa: Agerpres