Pneumologii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara folosesc un aparat ultraperformant pentru realizarea biopsiilor, în timpul endoscopiilor bronşice. Dispozitivul permite realizarea criobiopsiei - iar cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai uşor.


Aparatul este prevăzut cu o sondă, cu ajutorul căreia este îngheţat ţesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zonă, şi mai apoi extras. Dispozitivul foloseşte dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 ˚C, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Utilizarea procedurii de criobiopsie are mai multe avantaje: „În primul rând, endoscopia bronşică cu criobiopsie este o metodă mai puţin puţin invazivă, bine tolerată, nedureroasă şi rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală”, spune ş.l.dr. Emanuela Vaştag, medic pneumolog, coordonator Compartiment Endoscopie Bronşică, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara. „Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, ţesutul pulmonar extras după îngheţare este mult mai mare decât cel obţinut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar şi la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, «piesa» este mult mai mare şi astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat şi se pot efectua mai uşor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”.

Dispozitivul care realizează criobiopsia se foloseşte cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstiţiale difuze (PID). „Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse”, se arată în postare.

„Criobiopsia se foloseşte cu succes în aceste pneumopatii interstiţiale difuze. În unele cazuri, diagnosticarea şi clasificarea corectă a unei astfel de afecţiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate şi a unor analize de laborator, ci este necesară obţinerea unor biopsii din periferia plămânului. Şi atunci avem de ales între intervenţia chirurgicală clasică şi cea minim invazivă, prin îngheţarea ţesutului şi extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit şi pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronşii, cu ajutorul acestui dispozitiv putem realiza ceea ce se numeşte dezobstrucţie, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respiraţie normală. În acelaşi timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, precizează dr. Emanuela Vaştag.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara este Centru de Excelenţă în diagnosticarea cancerului pulmonar.

Sursă foto: Facebook Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

 

Oncolog