Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara a pus la dispoziţia pacienţilor cu patologii pulmonare – fibroză şi alte boli interstiţiale – şi medicilor care doresc să obţină o a doua opinie o platformă de diagnosticare gratuită.


Diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară, formată din specialişti în pneumologie şi radiologie de la unitata sanitară din Timişoara, se arată pe pagina de Facebook a spitalului. Pagina de internet cu platforma este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încarcă atât rezultatul investigaţiilor imagistice, cât şi alte documente medicale pentru obţinerea unei a doua opinii.

Utilizatorul îşi creează un cont, se loghează cu o parolă care se generează automat şi îşi introduce datele personale. Informaţiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informaţiile în platformă şi de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

„Pacientul sau medicul acestuia poate să introducă în platforma imagini CT, istoricul medical, informaţii despre alte afecţiuni, dar poate să adauge şi probele funcţionale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiză de spirometrie”, a explicat şl. dr Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara. „Odată finalizată această etapă, informaţiile intră în atenţia echipei de specialişti ai spitalului nostru, care evaluează cazul. În unele situaţii sunt solicitate informaţii sau investigaţii suplimentare, după care echipa noastră se pronunţă asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi şi radiologi vine însoţită de recomandări de investigaţii şi monitorizare. Nu oferim însă tratament”.

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informaţii medicului curant şi face recomandări pentru consult.

„Pneumonia Interstiţială Difuza (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecţiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleaşi simptome. De aceea, diferenţa o face experienţă medicală, îndeosebi în ceea ce priveşte partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecţiuni sunt foarte severe şi au o rată de supravieţuire medie de 4-5 ani”, a adăugat dr. Diana Manolescu.

Clinică de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara este un centru de referinţă privind patologia interstiţială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătăţii încă din 2019.

Sursă foto: Facebook Spitalul Victor Babeş Timişoara



Oncolog