Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a publicat un film cu pacienţii COVID de la unităţile de primiri urgenţe şi cu mărturii ale cadrelor medicale. Acestea arată că „realitatea din spital este cruntă”.


„Acest scurt film vă arată situaţia reală din interiorul sistemului medical, la nivelul unităţilor de primiri urgente”, a scris Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook. „Poate îl distribuiţi la cât mai mulţi prieteni, ca să înţeleagă care este realitatea, şi ca să facă parte din marea echipă care încearcă să ajungă la normalitate cât mai repede. Când vorbesc de «marea echipă», aceasta ne include pe toţi, cetăţeni, societate civilă şi autorităţi locale şi centrale”, a adăugat şeful DSU.

Filmul a fost realizat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Dr. Emilia Turucz, medic specialist Medicină de urgenţă, arată că situaţia în spital, la serviciul de urgenţă, începe să fie „tot mai grea, tot mai aglomerată”, atât în zona cu pacienţi infectaţi cu coronavirus, cât şi în zona non-COVID. „Avem tot mai mulţi pacienţi şi în stare gravă”, spune medicul, care subliniază că „realitatea din spital e cruntă”.

Medicul Maria Salanţa, coordonator UPU SMURD Târgu Mureş, spune că numărul pacienţilor a crescut exponenţial de la începutul lui aprilie: „Ne frapează şi gravitatea cazurilor: avem de-a face cu forme medii şi severe, în cea mai mare parte a cazurilor”.

Medicii arată că vin câte 40-50 de pacienţi zilnic, din care 80% sunt infectaţi cu coronavirus.

„Avem foarte mulţi pacienţi desaturaţi, care ajung la spital într-o stare gravă, mulţi tineri avem, fără multe comorbidităţi”, subliniază dr. Emilia Turucz. Medicul vorbeşte şi de „tragedii zilnice” şi atenţionează că, dacă se continuă în ritmul acesta, pacienţii în stare gravă nu or să mai aibă loc, ca să fie „trataţi potrivit”.


Medic