Aparatele achiziţionate de Asociaţia Dăruieşte Viaţă reduc considerabil efectele adverse ale hemodializei la copiii cu insuficienţă renală care se tratează în unitatea sanitară din Capitală şi cresc şansele de transplant pentru micuţii care încep tratamentul.


Dăruieşte Viaţă a achiziţionat, cu sprijinul donatorilor şi sponsorilor, două aparate performante de hemodializă pentru Centrul de Hemodializă Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie S. Curie din Bucureşti, se arată într-un comunicat.

Reprezentând o investiţie de circa 66.000 euro, aparatele îmbunătăţesc considerabil calitatea vieţii copiilor cu boală cronică de rinichi. Principalul beneficiu asigurat de noua tehnologie este reducerea considerabilă a efectelor adverse ale hemodializei (întârzieri în dezvoltarea fizică, probleme cardiovasculare etc), ceea ce duce, în timp, la creşterea şanselor de transplant.

În Spitalul Marie Curie îşi desfăşoară activitatea unul dintre cele 5 centre de hemodializă dedicate copiilor din ţară. Zeci de copii sunt trataţi aici anual, unde fiecare pacient petrece circa 600 de ore conectat la aparatele care le filtrează sângele.

Înainte de donaţia făcută de Dăruieşte Viaţă, în centru erau disponibile şapte aparate de hemodializă, toate depăşite din punct de vedere tehnologic şi moral, se subliniază în comunicat.

„În România, suntem primii care folosim aceste aparate, primii care oferim acest serviciu medical copiilor care au nevoie de hemodializă cronică. Un tratament superior reduce efectele adverse şi ameliorează considerabil starea de sănătate a copilului care face deja hemodializă. În cazul copiilor care încep acum procesul, echipamentul le permite o creştere mai bună şi o dezvoltare cât mai aproape de cea a unui copil sănătos. Pe termen lung, reducerea complicaţiilor cardiovasculare poate creşte şansele la transplant. Este un pas în faţă şi în direcţia corectă în îngrijirea pacienţilor cu o boală cronică de rinichi din Spitalul Marie Curie”, a declarat dr. Andrei Căpitănescu, medic specialist şi coordonatorul Centrului de Hemodializă.

Cel puţin zece noi pacienţi au nevoie de hemodializă anual, estimează dr. Căpitănescu, pe lângă pacienţii pe care îi are deja în grijă. Majoritatea îşi petrec jumătate din timp conectaţi la aparat sau pe drumul către centrul de dializă, ceea ce le afectează calitatea vieţii.

„Parteneriatul pe care îl avem cu Spitalul Marie Curie din Bucureşti este un angajament pe termen lung pentru a oferi îngrijire medicală de top copiilor cu patologii diverse. Fie că vorbim de  #NoiFacemUnSpital sau de dotările cu echipamente performante, cum este cazul aparatelor de hemodializă care au fost deja puse în funcţiune, misiunea Dăruieşte Viaţă, a donatorilor şi a sponsorilor noştri rămâne aceeaşi: de a oferi şanse în plus pacienţilor şi facilităţile necesare cadrelor medicale pentru a lupta pentru viaţă”, a spus Carmen Uscatu, cofondatoare Dăruieşte Viaţă.

Credit foto: Enrico Brodoloni

 

 

Pediatru