De săptămâna aceasta, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara pot fi realizate o serie de investigaţii pulmonare gratuite, pentru stabilirea unui diagnostic complet. Beneficiari vor fi şi pacienţii care nu sunt internaţi în unitatea sanitară respectivă.


Analizele se fac pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant şi în urma unei programări, se arată pe pagina de Facebook a unităţii sanitare.

„Vorbim, de exemplu, de testarea capacităţii de difuzie (DLCO), pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală,  test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta într-o cabină etanşată, numită cabină pletismografică şi va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce în cavitatea bucală. În tot acest timp, presiunea şi debitul aerului sunt măsurate”, a spus dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcţionale - Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Un alt test care poate fi realizat gratuit în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistenţă a muşchilor respiratorii.

„Putem realiza chiar şi o provocare bronşică, pentru a evalua reacţia căilor respiratorii la anumite substanţe ce pot declanşa bronhospasmul şi wheezingul (respiraţia şuierătoare). Toate aceste investigaţii ajută medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet şi administrarea unui tratament corespunzător”.

Există însă şi anumite contraindicatii care necesită temporizarea efectuării testării, cum ar hemoptizia, fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu trei ore înaintea testării, intervenţii chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau istoric de infarct recent, a avertizat dr. Suppini.

Pacienţii beneficiază de gratuitate, pe baza cardului de asigurat şi a trimiterii de la medicul pneumolog curant, şi la efectuarea spirometriei, investigaţia care măsoară volumul şi debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar şi uşurinţa şi rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni.

„Aparatul pe care-l folosim, de fapt vorbim de un sistem complex de testare funcţională pulmonară, permite realizarea într-un timp relativ scurt a tuturor acestor investigaţii. Astfel, celor care vin pentru testare le deschidem ceea ce se numeşte internare de zi. Pentru că aparatul este unic în vestul ţării, am luat deja legătura cu colegii mei pneumologi din judeţele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiş, ci şi pacienţi din Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi chiar Bihor”, a adăugat dr. Noemi Suppini.

 

 

ORL