Secţia de Neonatologie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost dotată cu echipamente şi aparatură medicală în valoare de peste 900.000 de lei, în cadrul programului „Viaţă pentru Nou-Născuţi în Mureş”, implementat de Asociaţia Cristi Vasiliu (ACV).


Din valoarea totală a proiectului, 791.750 lei au fost acordaţi de Fundaţia Vodafone România, iniţiatorul şi finanţatorul principal al programului, cofinanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Mureş, în cuantum de 100.000 lei, şi de  Asociaţia Cristi Vasiliu, în cuantum de 40.660 lei strânşi din donaţii de la persoane fizice şi companii din Târgu Mureş, se arată într-un comunicat.

Printre noile dotări ale Spitalului se numără un sistem de telemedicină, prin care medicii neonatologi din Târgu Mureş se vor putea conecta şi consulta în timp real cu colegi şi specialişti din alte secţii de terapie intensivă neonatală din ţară, pentru diagnosticarea corectă a micuţilor pacienţi, pentru obţinerea unui diagnostic de confirmare sau pentru decizia de transfer al pacientului către o secţie de nivel superior în condiţii optime; un echipament UPS; un grup electrogen nou; o masă cu flux laminar; un eco-cardiograf; aparatură specializată pentru cele cinci linii de terapie intensivă neonatală ale spitalului.

Proiectul prevede şi o componentă de training prin care toţi medicii şi asistentele secţiei de neonatologie şi terapie intensivă a Spitalului Clinic Judeţean beneficiază de ore de perfecţionare. Ei vor lucra alături de echipa secţiei de terapie intensivă neonatală a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti, cea mai modernă de acest tip din România, construită tot cu finanţare din partea Fundaţiei Vodafone România.

Până în acest moment, doi medici şi două asistente au parcurs 160 de ore de pregătire, în care şi-au perfecţionat cunoştinţele legate de tehnici de ventilaţie avansate, ventilaţia cu oxid nitric, tehnica de dializă, conduitele terapeutice la nou-născuţii cu boli metabolice rare, îngrijirea pre şi postoperatorie a nou-născuţilor cu malformaţii cardiace sau cu malformaţii congenitale digestive.

Proiectul de la Târgu-Mureş este unul dintre cele şase proiecte finanţate, cu o valoare totală de 4,5 milioane de lei, de către Fundaţia Vodafone România, în ediţia 2021-2022 a programului „Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi”. Programul a fost lansat cu obiectivul de a contribui la scăderea mortalităţii infantile, la nivel naţional, prin creşterea capacităţii secţiilor şi compartimentelor de neonatologie şi de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata şi transfera pacienţii nou-născuţi cu diferite afecţiuni medicale, se precizează în comunicat.





Ginecologia (1)