Clubul Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni” anunţă deschiderea înscrierilor pentru cea de-a opta ediţie a Competiţiei de Biliard în Scaun Rulant (CBSR), care va avea loc vineri, 7 iunie 2024, la Clubul IDM din Bucureşti (Splaiul Independenţei 319B, Bucureşti).


Perioada de înscrieri va fi deschisă către persoanele cu dizabilităţi până pe 30 mai, se arată într-un comunicat. Înscrierea în Competiţia de Biliard în Scaun Rulant se va face prin completarea unui formular.

Competiţia de Biliard în Scaun Rulant reprezintă cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilităţi, deschis atât jucătorilor profesionişti de biliard, cât şi amatorilor. Invitat special va fi Henrik Larsson din Suedia, campion mondial la biliard în scaun rulant.

„Este o onoare să revin în România pentru a împărtăşi dragostea pentru un sport ce joacă un rol central în viaţa mea de mai bine de 30 de ani. Voi încerca să-i inspir pe participanţi cu viziunea mea şi sper să le ofer instrumentele care să-i poată ajuta să-şi construiască propriile cariere în biliard. Participarea persoanelor cu dizabilităţi la activităţi sportive le creşte şansele la o viaţă sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creşterii stimei de sine şi le stimulează integrarea în societate”, a declarat Henrik Larsson.

Meciurile vor fi arbitrate de Sonia Simionov, campioană naţională la biliard. Sonia a fost alături de CBSR încă de la prima ediţie a competiţiei, în calitate de arbitru oficial, motor şi suflet al evenimentului.

„La Competiţia de Biliard în Scaun Rulant nu e vorba doar de sport, deşi nivelul competitorilor e uimitor, ci în primul rând de socializare. Oferim un spaţiu sigur pentru persoanele cu dizabilităţi să iasă, să socializeze şi să interacţioneze. Căldura, prietenia şi rezilienţa celor care vin aici merită să fie recunoscute de o ţară întreagă. Ei vin să-şi demonstreze lor şi celor din jurul lor că în viaţă poţi face orice dacă eşti ambiţios şi decis să-ţi împlineşti visurile, indiferent de impedimente. Avem nevoie să lărgim accesul persoanelor cu dizabilităţi la activităţi sportive din multe puncte de vedere: de la planificarea politicilor în domeniile sportului pentru a le include nevoile la modificarea legislaţiei sportului şi regulamentelor de organizare a federaţiilor de profil, care nu creează un cadru adecvat în vederea asigurării participării persoanelor cu dizabilităţi la activităţi sportive de masă (în sistemul şcolar sau în cluburi sportive de amatori)”, a precizat Irina Văcărean, preşedinta Asociaţiei Sportive Mereu Împreună pentru Oameni.

Persoanele cu dizabilităţi participă la activităţi sportive într-o măsură mult mai mică decât restul comunităţii. Cele mai mici rate de participare le înregistrează cei cu limitări severe: 93% dintre aceste persoane (şi 97% atunci când locuiesc în mediul rural), nu au făcut timp de un an nicio activitate sportivă, conform raportului „Diagnoza situaţiei persoanelor cu dizabilităţi în România”, realizat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

La finalul Competiţiei, toţi concurenţii vor participa la o tombolă. Vor fi şi premii financiare la alocarea locurilor câştigătoare pe podium.

Asociaţia Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni (ASMIO) este o organizaţie nonguvernamentală care din 2015 se dedică incluziunii prin sport, a persoanelor cu dizabilităţi, oferind ghidaj şi sprijin pentru integrarea socio-comunitară, în mod echitabil şi egal.

 
Ginecologia (1)