Agenţia americană a medicamentului (FDA) a decis să scadă limita de vârstă de la care o persoană poate fi vaccinată cu o doză booster a vaccinului anti-COVID, dezvoltat de Pfizer-BioNTech, şi a autorizat aceste doze suplimentare pentru adolescenţii de 16 şi 17 ani.


Anunţul a fost făcut la o zi după datele publicate de compania Pfizer, care arată că doza booster ar putea fi crucială în combaterea variantei Omicron a coronavirusului, informează agenţiile AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Cererea de autorizare de urgenţă a dozei booster pentru această grupă de vârstă a fost depusă de Pfizer-BioNTech în urmă cu mai puţin de două săptămâni.

A treia doză a vaccinului pe bază de ARNm poate fi administrată tinerilor de 16 şi 17 ani dacă au trecut cel puţin şase luni de la finalizarea schemei iniţiale de vaccinare, a precizat FDA.

Până în prezent, aproximativ 4,7 milioane de tineri cu vârste de 16 şi 17 ani au fost vaccinaţi în Statele Unite cu schemă completă.

Vaccinul Pfizer este singurul ser anti-COVID-19 autorizat în Statele Unite pentru persoanele sub 18 ani, iar primele două doze pot fi administrate încă de la vârsta de cinci ani.

În contextul în care variantele Delta şi Omicron continuă să se răspândească, vaccinarea rămâne cea mai bună protecţie împotriva COVID-19, a declarat într-un comunicat directorul interimar al FDA, Janet Woodcock.

„Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 scade după a doua doză pentru toţi adulţii şi pentru grupele de 16 şi 17 ani”, a adăugat Peter Marks, coordonator ştiinţific în cadrul FDA.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite urmează să analizeze în procedură accelerată autorizarea emisă de FDA.

 

Alergologia