O prescripţie medicală va fi necesară pentru obţinerea medicamentului numit mifepristone, care anterior erau disponibil doar în câteva farmacii online sau în clinicile agreate.


Autorităţile sanitare americane au anunţat că va fi posibilă comercializarea pilulelor abortive în farmacii – o măsură care ar putea lărgi în mod considerabil accesul la avort, după interzicerea sau restricţionarea sa în anumite state din SUA, se arată într-o ştire AFP, preluată de Le Point.

Schimbarea, anunţată de Agenţia americană pentru medicamente FDA, va permite ca mifepristona – unul din cele două medicamente utilizate în clinicile de întrerupere a sarcinii – să fie disponibil în farmaciile din statele unde avortul este autorizat. Vânzarea pilulelor se va face pe bază de reţetă eliberată de medic.

Experţii arată că pilulele abortive sunt deja utilizate în peste jumătate dintre procedurile de întrerupere a sarcinii din SUA şi se află din ce în ce mai mult în centrul luptei politice şi juridice legată de dreptul la avort. De acum încolo, va depinde de farmaciile certificate de a accepta sau nu prescripţiile medicale privind întreruperea de sarcină. Pacientele vor trebui, de asemenea, să completeze un formular de consimţământ, notează Le Point.

Decizia FDA a fost salutată de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU).


 


Ginecologia (1)