Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria lansează o campanie de strângere de fonduri pentru întrajutorarea bolnavilor fără serviciu şi fără asigurări medicale. Prin campania „Pandemia a înspăimântat lumea, dar fricile oamenilor sărmani au rămas aceleaşi”, Fundaţia doreşte să atragă atenţia atât asupra dramele bolnavilor din rândul categoriilor defavorizate, cât şi asupra unei noi categorii de populaţie care a rămas fără acces la servicii medicale din cauza pandemiei.


Conform Eurostat, peste 300.000 de oameni şi-au pierdut job-urile în primele două trimestre ale anului, însă numărul românilor fără loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date nu îi cuprind şi pe cei întorşi din străinătate şi nici pe cei care existau în statisticile oficiale înainte de pandemie. Accesul acestora la serviciile publice de sănătate este redus, iar singura lor şansă la sănătate rămân serviciile medicale gratuite, precum cele oferite de Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria.

În acest context, Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria lansează apelul de sprijin pentru toţi cei rămaşi fără acces la servicii medicale, fiind printre cei mai vulnerabili bolnavi în criza sanitară provocată de noul coronavirus.

„În cele două policlini sociale pe care le avem, ne trec pragul zi de zi astfel de oameni: mame bolnave care îşi cresc copiii singure, vârstnici care îngrijesc de nepoţi după dispariţia părinţilor, foşti antreprenori care şi-au pierdut afacerea şi, odată cu ea, şi ultima sursă de venit, poate chiar şi casa, sau, pur şi simplu, oameni ca noi toţi, aflaţi temporar într-o situaţie grea, care au zis că lor nu li se poate întâmpla nimic rău. Ei bine, anul acesta ne-a demonstrat că, din păcate, nimic nu ne este garantat şi ne-a învăţat să nu îi mai arătăm cu degetul pe cei neputincioşi, pentru că oricând putem fi noi cei în nevoie. Pentru pacienţii fundaţiei noastre, mii de oameni sărmani şi bolnavi, noile noastre frici generate de pandemie fac parte din povestea lor de viaţă. De aceea, ei au nevoie de o susţinere constantă pentru a putea supravieţui”, declară Cristiana Mateoi, Director Executiv al Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria.


20% din impozitul pe profit pot salva mii de bolnavi sărmani

Campania lansată luna aceasta se adresează în special companiilor plătitoare de impozit pe venit sau profit, pentru a le îndemna să redirecţioneze cei 20% din taxele care sunt colectate de către stat către un proiect cu un mare impact social, descărcând contractul de sponsorizare de aici.

Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcţionată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar, în cazul IMM-urilor, suma direcţionată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit.


Plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, singurul ONG care de 10 ani îşi dedică activitatea sprijinirii pacienţilor sociali, fără venituri, fără asigurări medicale, a oferit, până în acest moment, peste 78.000 de consultaţii către peste 11.000 de pacienţi sociali în cele două policlinici ale sale (Policlinica Socială Baba Novac şi Clinica Sala Palatului).


Cazuri disperate

Campania desfăşurată pe tot parcursul lunii decembrie o are în prim-plan pe Camelia, o mamă singură cu doi copii mici în grijă, care este unul din miile de cazuri sociale de care se îngrijeşte Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria. Moartea bruscă a soţului în faţa copiilor i-a zguduit lumea şi a lăsat-o fără niciun sprijin. Camelia a avut vederea slăbită încă din copilărie şi, deşi a suferit patru operaţii doar la ochiul stâng, doctorii nu au mai putut face nimic pentru a i-l salva. Mai mult, ea trăieşte zi de zi cu frica pierderii ireversibile a vederii şi la ochiul drept - „la cel mai mic effort” - după cum au avertizat-o medicii.

Pe măsură ce pandemia şi criza economică s-au accentuat, neputinţa şi îngrijorarea Cameliei au devenit copleşitoare. Frica de a-i lăsa pe copii singuri în casă după moartea tatălui lor şi starea de sănătate din ce în ce mai fragilă o împiedică să aibă un serviciu stabil. Şi, astfel, Camelia nu are asigurare socială, nu are acces la servicii medicale, dar luptă zilnic pentru a-şi putea creşte copiii.

Camelia şi miile de bolnavi sărmani fără serviciu şi asigurări medicale care nu pot merge la doctor atunci când durerile îi doboară, trăiesc ca în pandemie de când se ştiu.

Fondurile strânse în campanie vor fi utilizate pentru a continua oferirea de consultaţii la medic generalist şi medici specialişti, analize şi investigaţii, medicamente, tratamente stomatologice, precum şi consiliere psihologică bolnavilor neasiguraţi.


Donaţii şi prin SMS

Donaţiile se pot face şi prin SMS cu textul SOARTA la 8844 în valoare de 2 eur/lunar, pe website-ul fundaţiei.


Despre Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este un ONG care oferă de 10 ani o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri şi asigurări medicale şi care îngrijeşte, alături de mai bine de 15 dascăli angajaţi şi voluntari, un număr de 200 de copii din familii defavorizate în cele două centre educaţionale ale fundaţiei (Clinceni şi Băneasa). Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este iniţiativa filantropică a familiei Dr. Wargha şi Mitra Enayati şi face parte din ENAYATI Group. Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria nu face parte din Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.