Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), împreună cu Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” au organizat marţi conferinţa „Inimi tinere bat pentru tine”, informându-i pe studenţi asupra importanţei donării de sânge şi a posibilităţii de a deveni donatori de celule stem hematopoietice.

Ce am demarat noi în universităţi (...) este un program de workshopuri dedicate ideii de donare. Prezenţa noastră la Facultatea de Medicină este cu atât mai importantă pentru că cei care participă astăzi sunt viitorii medici, viitorii noştri colegi şi ei vor deveni vectorii acestor informaţii pe care încercăm noi astăzi să le transmitem. Ideea de la care a plecat structura acestui curs se bazează pe faptul că experienţa personală a unor oameni cred că este mult mai înduioşătoare şi de mai mare impact pentru cei care ascultă", a declarat directorul general adjunct medical al ASSMB, Turkes Ablachim.

Până în prezent au fost organizate conferinţe la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice.

Doar 2% din populaţia României donează sânge

Preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a subliniat cât de important este ca populaţia să conştientizeze nevoia de sânge, mai ales că cei mai mulţi pacienţi nu îşi permit să aştepte acea pungă de sânge.

Nu numai noi, ca pacienţi cu boli rare, avem nevoie de sânge, ci şi pacienţii cu boli acute, cei care au intervenţii chirurgicale, cei care au nevoie de transplant şi pacienţii cu accidente. Ce este mai grav - că pacienţii nu au timp să aştepte. Dacă un accidentat grav nu are o pungă de sânge, viaţa lui va fi pusă în pericol şi de multe ori rezultatul este unul negativ pe care nu şi-l doreşte nimeni - decesul. De aici şi nevoia să creştem conştientizarea donării de sânge. Noi, ca societate, ne clasăm undeva pe ultimul loc din Europa la donare de sânge. Este un lucru care mă îngrijorează", a declarat Radu Gănescu.

Potrivit statisticilor recente, doar 2% din populaţia României donează sânge, având în vedere faptul că 60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat. În medie, necesarul de sânge din România este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic.
 

Sursa: Agerpres