Un studiu american, publicat recent în revista Neurology, arată că activităţile de stimulare cognitivă, precum jocurile de societate, permit încetinirea declinului cognitiv cu până la 5 ani.


Cercetătorii Şcolii de Medicină din Chicago (SUA) au urmărit, timp de aproape 7 ani, activitatea a 1.903 persoane în vârstă, arată publicaţia Top Santé, citând concluziile studiului, publicate în revista Neurology. Seniorii nu sufereau de nicio formă de demenţă, la începutul monitorizării, şi au semnalat frecvenţa cu care participau la activităţi de stimulare cognitivă.

La sfârşitul cercetării, 457 persoane fuseseră diagnosticaţi cu boala Alzheimer. Vârsta medie de apariţie a bolii era de 88,6 ani la cei care nu practicau niciun fel de activitate cognitivă, comparativ cu o vârstă medie de apariţie de 93,6 ani, la cei care practicau activităţi cognitive în mod regulat.

„Un mod de viaţă activ, pe plan cognitiv, la o vârstă avansată, poate întârzia cu până la 5 ani apariţia demenţei, în boala Alzheimer”, au afirmat cercetătorii.

Erwan Devèze, consultant în neuromanagement, a declarat, pentru Top Santé, că creierul este „plastic”, iar capacităţile sale nu sunt rigide. Antrenat, e capabil de a produce noi neuroni şi noi conexiuni între aceştia, chiar şi la persoanele în vârstă.

 

Psihiatru (2)