Raportul „Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale”, publicat de Observatorul Român de Sănătate arată că România are o prăbuşire dramatică la nivel naţional a spitalizărilor: cu 48% mai puţine în martie - august 2020 decât în perioada similară din 2019.


„Este posibil să intrăm în scenariul în care, peste câteva luni când vom trage linie, să constatăm că avem mai multe victime ale pandemiei de coronavirus printre bolnavii cronici decât printre cei care chiar au avut COVID. De ce? Impactul pandemiei asupra sistemului medical este incredibil! Nu am văzut niciodată astfel de cifre”, spune Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, în urma publicării raportului de către Observatorul Român de Sănătate.

„Avem o prăbuşire incredibilă la nivel naţional a spitalizărilor: cu 48% mai puţine în martie - august 2020 decât în perioada similară din 2019. Pentru boli unde numărul cazurilor rămâne destul de constant de la un an la altul vedem din nou nişte cifre uluitoare:

  • numărul internărilor pentru bolnavii de HIV a scăzut cu 80% (!!!) în ultimele şase luni faţă de perioada similară din anul precedent; scăderi dramatice şi pentru pacienţii cu TBC (-50%), cu diabet (-67%) sau cu scleroză multiplă (-57%);
  • la Fundeni, de exemplu, s-au făcut în ultimele şase luni cu 35% mai puţine intervenţii chirurgicale la bolnavii de cancer decât anul trecut, iar la nivel naţional numărul de internări pentru cancer practic s-a înjumătăţit.

Ce se întâmplă cu toţi aceşti bolnavi care nu sunt trataţi, nu sunt operaţi, nu găsesc medicamentele necesare? Nu ştim. Şi, din păcate, boala cronică nu se opreşte de la sine, aşa ca prin minune. Peste jumătate dintre bolnavii cronici şi peste trei sferturi dintre medicii de familie cărora le-am adresat întrebări (vorbim de aproape 500 de oameni) spun că pandemia COVID a influenţat negativ accesul lor la servicii medicale. Am mai spus-o şi o repet: pandemia de coronavirus este un maraton, nu un sprint. Şi, ca la maraton, dacă ai grijă doar de muşchi, dar uiţi să te hidratezi suficient, la un moment dat, vei claca. Îngrijirile bune pentru pacienţii cu COVID sunt muşchii, dar cele pentru bolnavii cronici sunt hidratarea. Poţi muri în România din cauza pandemiei şi fără să ai COVID-19. Cifrele (n.r. din raport) arată în direcţia asta”, explică Vlad Mixich.


Sumarul studiului

  • Potrivit studiului, peste jumătate (51%) dintre bolnavii cronici chestionaţi consideră că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra calităţii îngrijirilor medicale primite.
  • Trei sferturi (75%) dintre spitalele COVID-19 desemnate de fază II sau de suport au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obţinerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienţilor COVID-19.
  • Peste trei sferturi (82%) dintre medicii de familie chestionaţi consideră că pandemia COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.
  • Numărul internărilor la nivel naţional s-a prăbuşit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puţine spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătăţită faţă de anul precedent.
  • Institutul Matei Balş (spital COVID fază I) şi Spitalul Colentina (spital suport COVID), ambele din Bucureşti, se numără printre cele mai afectate spitale publice, cu reduceri considerabile (-90%) a numărului de internări în perioada martie – august 2020, faţă de perioada similară a anului anterior.
  • Spitalele non-COVID înregistrează şi ele reduceri majore ale activităţii: scăderi între -35% şi -79% pentru Institutul Clinic Fundeni, care înregistrează reduceri semnificative inclusiv în numărul intervenţiilor chirurgicale pentru pacienţii oncologici, între -21% şi -68% pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj şi între -56% şi -79% pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Iaşi.
  • Reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private.
  • Scăderea cu 80% a numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA. O treime din bolnavii HIV chestionaţi afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.
  • Scăderea cu 67% a numărului de internări pentru bolnavii de diabet. O treime din bolnavii cu diabet chestionaţi afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.
  • Scăderea cu 57% a numărului de internări pentru bolnavii de scleroză multiplă. Trei sferturi din bolnavii chestionaţi afirmă că pandemia a afectat negativ serviciile medicale.
  • Scăderea cu 50% a numărului de internări pentru bolnavii de tuberculoză.
  • Scăderea cu 46% a numărului de internări pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice.

Puteţi consulta studiul aici: Raport_ORS-impact_pandemie_cronici_2020