Aproape jumătate populaţia Australiei suferă de o boală cronică, se arată într-un raport publicat joi de Institutul Australian de Sănătate şi Asistenţă Socială (AIHW). Deşi speranţa de viaţă e mai mare, numărul australienilor cu cel puţin o afecţiune cronică, precum diabetul, cancerul sau o boală mintală, a crescut la 11,6 milioane – adică 47% din populaţie.
Raportul constată că rata speranţei de viaţă a crescut la 83 de ani în 2020, a şasea cea mai mare rată din cele 38 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Cu toate acestea, numărul australienilor cu cel puţin o afecţiune cronică, precum diabetul, cancerul sau o boală mintală, a crescut la 11,6 milioane, relatează Xinhua şi Agerpres.
„Cu o populaţie care trăieşte mai mult, ne confruntăm în prezent cu rate mai mari de afecţiuni cronice şi legate de vârstă, precum demenţa”, a declarat Matthew James, director executiv adjunct al AIHW, într-un comunicat.
„De exemplu, ştim că australienii în vârstă folosesc un număr mai mare de spitale şi alte servicii de sănătate, iar 54% din toate medicamentele subvenţionate au fost eliberate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani”, a adăugat el.
Potrivit AIHW, două treimi dintre adulţii australieni sunt fie supraponderali, fie obezi. Excesul de greutate a reprezentat 8,4% din totalul bolilor din Australia.
Raportul a constatat că rata „mortalităţii în exces”, care arată diferenţa dintre numărul real de decese comparativ cu numărul prevăzut în baza tendinţelor anterioare, a crescut semnificativ în 2022. Aceasta include atât decesele legate de COVID-19, cât şi decesele non-COVID, reflectând atât impactul direct, cât şi indirect al pandemiei.