Un studiu detaliat, realizat pe 303 persoane din Coreea de Sud arată că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au purtat aceeaşi cantitate de virus ca persoane simptomatice, relatează AFP, citată de Agerpres.


Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang şi publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de contaminare din Coreea de Sud, respectiv pe un grup religios din Daegu, în februarie. Autorităţile au decis să plaseze cazuri pozitive cu puţine sau fără simptome în izolare într-o clădire a căminului guvernamental, unde medicii şi asistentele le-au monitorizat meticulos simptomele şi le-au testat încărcătura virală în mod regulat.

Grupul era format din tineri, în medie, 25 de ani.

Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporţie de 29%.

Din moment ce oamenii au fost blocaţi până când au fost testaţi negativ, personalul medical a putut face diferenţa între cazurile pre-simptomatice de adevăratele cazuri asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat iniţial ca fiind pozitive pentru coronavirus şi fără simptome, dar au sfârşit prin a avea simptome. Multe studii, testând pacienţii o singură dată, pot confunda cazurile pre şi asimptomatice.

Lecţia principală este că concentraţiile de virus la pacienţii asimptomatici au fost „similare cu cele la pacienţii simptomatici”, relatează autorii.

Dar găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: câte cazuri asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tuşesc, dar pe de altă parte, nu se plasează în izolare şi, prin urmare, sunt în contact cu alte persoane.

„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, avertizează autorii studiului. Studii epidemiologice şi experimentale mari sunt necesare pentru a înţelege acest lucru.