O nouă cercetare a Centrului Naţional de Informaţii în Biotehnologie a găsit legătura dintre angioamele cavernoase, un tip de anomalii ale vaselor de sânge ale creierului, şi compoziţia microbiomului intestinal, potrivit Medical News Today.


Studiul susţine, de fapt, cercetările emergente cu privire la relaţia dintre bacteriile din intestin şi modul în care funcţionează creierul. Angioamele cavernoase reprezintă un tip de vas de sânge anormal în creierul unei persoanee, iar estimările arată că 0,5% din populaţie le are. Dintre acestea, 40% devin simptomatice, uneori, din cauza hemoragiei vaselor.

Persoanele care prezintă astfel de vase de sânge pot avea simptome, precum dureri de cap, tulburări de vedere, convulsii sau accidente vasculare cerebrale.

Autorii studiului au dorit să determine dacă diferite tipuri de angioame cavernoase sunt corelate cu microbiomi intestinali diferiţi. Pentru asta au efectuat o analiză genomică avansată a probelor de scaun provenite de la 122 de persoane cu cel puţin un angiom cavernos identificat, pe care le-au comparat cu probele recoltate de la un grup de control care nu aveau niciun astfel de vas de sânge.

Studiul a descoperit că în grupul de persoane cu angioame cavernoase existau pacienţi cu mai multe bacterii intestinale gram-negative, în timp ce grupul de control avea mai multe bacterii intestinale gram-pozitive.

Cercetătorii au mai descoperit că anumite tipuri de bacterii intestinale erau mai răspândite la persoanele cu angioame cavernoase. De asemenea, bacteriile intestinale la persoanele cu angioame cavernoase au produs mai multe molecule de lipopolizaharide.

Potrivit studiului, compoziţia unor bacterii intestinale ar putea ajuta la identificarea gradului de agresivitate a angioamelor cavernoase.

De asemenea, cercetarea a relevat faptul că analizarea tipului particular de microbiomi în combinaţie cu plasma de sânge a unei persoane poate să-i ajute pe medici să determine severitatea tulburării creierului unei persoane.