Cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel.


Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze booster, în cadrul unui studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici, relatează Reuters, preluată de Agerpres. S-au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a explicat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din clinica israeliană.

Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii.

A patra doză a dus la o creştere a numărului de anticorpi, la un nivel mai ridicat decât cel produs după cea de-a treia doză. „Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron”, a declarat cercetătoarea israeliană. „Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun”, a adăugat ea.

Rezultatele studiului, despre care reprezentanţii spitalului au spus că este primul de acest tip realizat la nivel mondial ce priveşte a patra inoculare într-o schemă cu vaccinuri combinate, sunt preliminare şi nu au fost încă publicate într-o revistă ştiinţifică.

Decizia Israelului de a oferi a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor cu imunitate compromisă ar putea să inducă un mic avantaj medical, a spus Gili Regev-Yochay, citată de dpa. Cu toate acestea, specialista israeliană nu a recomandat extinderea campaniei de vaccinare cu a patra doză la nivelul întregii populaţii.

În 2021, Israelul a fost ţara care a implementat cea mai rapidă campanie de vaccinare cu schema iniţială împotriva COVID-19. Începând de luna trecută, oferă cea de-a patra doză - al doilea booster - persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc, inclusiv persoanelor de peste 60 de ani.

 

Pediatru