Publicată în revista specializată The Lancet Child & Adolescent Health, cercetarea daneză este cea mai mare de acest gen. A monitorizat simptomele de COVID lung la copiii de 0 – 14 ani, şi confirmă că, pe acest segment de vârstă, micuţii pacienţi pot acuza diverse neplăceri, preţ de cel puţin două luni după infectare.


COVID de lungă durată, patologia cronică care apare ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, nu-i ocoleşte nici pe cei mici, arată un studiu ştiinţific danez.
Studiul a cuprins 43.000 de subiecţi, repartizaţi în două grupuri: cazurile pozitive şi grupul martor, informează Santé Magazine

La anchete au răspuns părinţii şi au raportat prezenţa, la copii, a 23 de simptome curente pentru COVID lung, timp de cel puţin 2 luni, conform definiţiei dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Simptomele cel mai frecvent semnalate au fost schimbările bruşte de dispoziţie, tulburări de memorie sau de concentrare, erupţii cutanate, dureri de stomac şi oboseală.

Rezultatele arată următoarele:

  • pe segmentul de vârstă 0-3 ani, 40% din copiii diagnosticaţi cu COVID-19 (478 din 1.194 copii) au prezentat simptome de COVID lung o perioadă de peste 2 luni, comparativ cu 27% din grupul martor;  
  • pe segmentul 4-11 ani, procentul era de 38% din cazuri cu COVID lung (1.912 din 5.023 copii), comparativ cu 34% din grupul martor;
  • pe segmentul 12-14 ani – 46% din cazuri (1.313 din 2.857 copii), comparativ cu 41% din grupul martor.

„Rezultatele noastre sunt în conformitate cu studiile precedente, realizate în rândul adolescenţilor, şi arată că, deşi riscul de COVID lung la copiii mici este scăzut, mai ales în raport cu grupul martor, simptomatologia trebuie recunoscută şi tratată cu toată seriozitatea”, a comentat, într-un comunicat, profesorul Selina Kikkenborg Berg, co-autor al studiului.

Cercetătorii subliniază că efectele indirecte ale pandemiei – izolare, restricţii, anxietate – asupra copiilor par a cântări mai mult chiar decât cele legate de boală.

„Pandemia a afectat toate aspectele vieţii celor mai tineri dintre noi. Cercetări aprofundate, despre consecinţele pe termen lung ale pandemiei asupra copiilor, vor fi importante pe viitor”, a estimat Selina Kikkenborg Berg.

 



Pediatru