Sistemul imunitar al unei persoane sănătoase a fost capabil să lupte cu virusul în câteva zile, arat[ un nou studiu publicat în revista Nature Medicine . Cercetătorii de la Institutul Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate, Universitatea din Melbourne au vrut să vadă modul în care sistemul imunitar uman îşi dezvoltă răspunsul la noul coronavirus, potrivit Medical News Today.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu de caz folosind informaţii despre unul dintre primii pacienţi din spital cu o infecţie coronavirus, din Australia.

Pacientul a fost o femeie în vârstă de 47 de ani, care a călătorit la Melbourne din Wuhan, China. Femeia se confrunta cu simptome uşoare până la moderate ale infecţiei atunci când a mers la spital, dar, în rest, era sănătoasă.

„Am arătat că, chiar dacă COVID-19 este cauzat de un virus nou, la o persoană sănătoasă are un răspuns imun robust, similar cu ceea ce vedem la gripă”, spune prof. Katherine Kedzierska, co-autorul studiului.

Pacienta de 47 de ani a solicitat îngrijiri de specialitate la 4 zile de la debutul simptomelor infecţiei virale. Aceste simptome au inclus letargie, dureri în gât, tuse uscată, dureri toracice pleuritice, respiraţie greoaie şi febră.

În studiul lor, cercetătorii australieni au analizat probele de sânge de la pacientă, recoltate în zilele 7, 8, 9 şi 20 după debutul simptomelor. Ei au descoperit că în zilele 7-9, după debutul simptomelor, a existat o creştere a imunoglobulinelor - care sunt tipul cel mai frecvent de anticorpi. Această creştere a imunoglobulinelor a persistat până în ziua 20 după debutul simptomelor, potrivit analizelor.

„Am analizat întregul răspuns imun al acestei paciente, folosind cunoştinţele pe care le-am acumulat de-a lungul mai multor ani, după analizarea răspunsurilor imune la pacienţii internaţi cu gripă”, explică dr. Oanh Nguyen.

Oamenii de ştiinţă au mai observat că, în zilele 7–9, după debutul simptomelor, un număr mare de celule T de ajutor, celule T ucigătoare şi celule B - toate celulele imunitare cruciale - au fost active. Acest lucru a sugerat că organismul pacientei folosea în mod eficient multe „arme” împotriva noului virus.

„La trei zile de la internarea pacientei, am văzut populaţii mari, din mai multe celule imune, care sunt adesea un semn de recuperare în timpul infecţiei gripei sezoniere, aşa că am prezis că pacientul se va recupera în 3 zile, ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus dr. Nguyen.