Un studiu care evaluează, în România, gradul de imunizare colectivă, dobândită natural sau în urma vaccinării, indică o rată a imunizării colective de 64% în oraşele mari şi de 59% în oraşele mici. Dar, deşi ponderea persoanelor care au trecut prin boală este mai mare decât cea estimată oficial, ţara noastră nu este pregătită pentru un nou val pandemic, arată specialiştii.


Sistemul Medical MedLife anunţă rezultatele finale ale studiului care evaluează gradul de imunizare colectivă, în România, în mediul urban. Studiul a avut ca obiectiv identificarea factorilor care au determinat scăderea numărului de cazuri noi din martie a.c. până în prezent şi analizarea prespectivelor legate de evoluţia pandemiei, se arată într-un comunicat.

Concluziile au la bază un cadru de eşantionare de peste 11.200 de subiecţi, din care a fost selectat un eşantion reprezentativ de 943 de persoane din arii geografice cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi rata de vaccinare.

Analiza indică faptul că imunizarea colectivă, dobândită fie în urma expunerii la infecţia COVID-19, fie în urma vaccinării este 64% în mediul urban mare din România, respectiv de 59% în mediul urban mic. Deşi cifrele par apropiate, există o diferenţă mare în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi numărul real al infectărilor între cele două zone.

Specialiştii MedLife au anunţat deja faptul că numărul real al infectărilor în mediul urban este mult mai mare faţă de raportările oficiale. Astfel, jumătate din populaţia mediului urban mic şi o treime din populaţia mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult faţă de statisticile oficiale. Analiza confirmă că majoritatea a trecut prin boală fără să fi ştiut.

Totodată, studiul evidenţiază faptul că nivelul de anticorpi neutralizanţi  rezultaţi din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat. Conform specialiştilor, în rândul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii oraşelor mari şi respectiv, 2% din locuitorii oraşelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi (>=3950 AU/ mL). În schimb, cei care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanţi în proporţie de peste 80%. În cazul acestor persoane, probabilitatea infectării sau reinfectării cu virusul SARS-CoV-2 scade considerabil.

„Întrebarea nu este dacă vom avea un nou val, ci doar când. Aşa cum am estimat încă din aprilie, când ne aflam în fruntea vaccinărilor la nivel european, avem sub 30% din locuitori vaccinaţi, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de media din Europa, în condiţiile în care majoritatea ţărilor europene sunt aproape de ţinta de a vaccina 70% din populaţie. Iar dacă ne uităm în top, vedem că Islanda, Belgia, Olanda au peste 80% din locuitori imunizaţi prin vaccin”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

 

Alergologia