Cercetătorii de la University College London, din Marea Britanie, au analizat datele a peste un milion de pacienţi şi au ajuns la concluzia că un indice de masă corporală (ICM) ridicat, chiar şi cu două decenii înainte de primele semne ale bolii, indică un risc crescut de apariţie a demenţei. Cu fiecare creştere a ICM cu 5 unităţi, riscul demenţei creşte cu 16-33%.

Însă, s-a observat că indicele de masă este mai scăzut chiar înainte de declanşarea bolii, în comparaţie cu subiecţii sănătoşi.

”Noul studiu confirmă atât efectul advers al obezităţii, cât şi pierderea în greutate datorată schimbărilor metabolice din perioada dinaintea bolii”, explică prof. Mika Kivimäki, leaderul echipei de cercetători.

Au fost analizat 39 de studii longitudinale, incluzând datele a 1,349,857 de persoane din Franţa, Finlanda, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Nici unul dintre subiecţi nu suferea de demenţă la momentul începerii studiului, care a fost recent publicat în jurnalul medical Alzheimer & Demenţă. După 38 de ani, s-a observat că 6,894 din pacienţii înscrişi în studiu au fost diagnosticaţi cu demenţă.

ICM scăzut înaintea declanşării bolii

Echipa de cercetători s-a întrebat de ce indicele de masă corporală este mai scăzut înaintea momentului de declanşare a bolii. Posibil, datorită pierderilor de memorie care îi determină pe oameni să aibă mai puţină grijă de ei înşişi sau, poate, din cauza pierderii de apetit, a mirosului sau altor schimbări metabolice.

Cercetătorii sugerează ca studiile viitoare să determine care este legătura dintre ICM şi diferitele tipuri de demenţă, precum Alzheimer, demenţă frontotemporală sau boala difuza cu corpi Lewy.

Numărul pacienţilor cu demenţă, în creştere

La nivel global, 47 de milioane de pacienţi suferă de demenţă. Estimările sugerează că, până în 2030, numărul va creşte la 75 de milioane, iar în 2050 132 de milioane de persoane afectate de boli neurodegenerative vor trăi în lume.

Descoperirile studiului britanic sunt cu atât mai importante cu cât nu există un tratament care să vindece demenţa.

Sursa: Medical News Today