Rezultatele preliminare ale unui studiu arată că insuficienţa cardiacă este o povară majoră asupra spitalelor româneşti, precum şi asupra sistemului de sănătate şi a pacienţilor, reprezentând una dintre principalele cauze de spitalizare în rândul populaţiei adulte.


Unul din 7 cazuri externate din spitalele incluse în analiză a avut, în 2019, cod de insuficienţă cardiacă, iar unul din 3 pacienţi spitalizaţi cu acest diagnostic aparţine grupelor active de vârstă (18-64 de ani), arată studiul realizat de Syreon Research Institute Ltd., la comanda Novartis Pharma Services Romania.

Rezultatele preliminare arată că durata medie de spitalizare pentru aceşti pacienţi este de 6,7 zile, cu o mediană de 6 zile, iar ponderea pacienţilor care necesită spitalizare şi în secţiile ATI (anestezie şi de terapie intensivă) este de 5%, cu o durată medie de 4,7 zile petrecute în terapie intensivă.

Aproximativ 2 din 10 pacienţi cu insuficienţă cardiacă ajung în spital de cel puţin două ori într-un singur an. Rezultatele preliminare arată că, după externare, mai mult de 20% din pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă revin în acelaşi spital, în decursul unui an. Acest procent nu include pacienţii respitalizaţi în unităţi medicale sau oraşe diferite, lucru care ar duce la cifre şi mai mari.

„Aceste date preliminare sunt extrem de valoroase şi ne ajută să ne formăm o imagine clară asupra poverii pe care insuficienţa cardiacă o pune pe întregul sistem de sănătate şi pe pacienţi”, a declarat dr. Laszlo Lorenzovici, economist în domeniul sănătăţii şi reprezentant al Syreon Research Institute Ltd. „Spitalizările prelungite şi repetate pun o mare presiune pe spitale, pe pacienţi şi pe familiile acestora. De asemenea, observăm o diferenţă semnificativă între numărul de spitalizări continue şi numărul de spitalizări de zi, cele continue fiind de zece ori mai multe. Această povară este cu atât mai grea acum, când spitalele şi secţiile ATI se află sub efectul pandemiei COVID-19”.

E foarte probabil ca aceste valori să fie mai mari în anii următori, luând în considerare tendinţele demografice ale unei populaţii de peste 50 de ani, care este din ce în ce mai numeroasă, a mai adăugat dr. Laszlo Lorenzovici.

Studiul retrospectiv analizează date provenite din raportările oficiale din peste 500 de spitale din România, către SNSPMPDSB/CNAS. Patru milioane de cazuri au fost analizate la nivel naţional, dintre care aproximativ 600.000 cazuri externate cu un diagnostic principal sau secundar de insuficienţă cardiacă. Cazurile analizate în detaliu provin din secţiile de Cardiologie, Recuperare Cardiacă, Chirurgie Cardiovasculară, Medicină Internă, Cronici, Geriatrie.


Oncolog