La nivel global, pandemia COVID-19 a rămas procuparea numărul unu, pentru al treilea an consecutiv, arată un studiu Ipsos realizat în 34 de ţări. Pentru unul din doi români, cancerul reprezintă principala problemă de sănătate, urmată de afecţiunile inimii şi de stres.


COVID-19 a reprezentat şi în 2022 principala îngrijorare de sănătate la nivel global, fiind menţionat de 47% dintre cetăţenii globului -  în scădere cu 23 de puncte procentuale faţă de 2021. Japonia a fost ţara care a arătat cel mai ridicat nivel de preocupare cu privire la COVID-19 (73%) întrucât numărul de cazuri a crescut spectaculos în 2022, fiind urmată de Peru (66%). Pentru România, COVID-19 nu mai reprezintă un subiect de îngrijorare, fiind menţionat de doar 27% dintre conaţionalii noştri, se arată într-un comunicat.

Sănătatea mintală a ocupat, pentru prima dată, locul al doilea la nivel global, fiind menţionată în special de către femei (43%, comparativ cu 30% în rândul bărbaţilor), dar şi de persoanele mai tinere şi cu studii superioare. Sănătatea mintală a fost cea mai răspândită preocupare în Suedia (63%), Chile (62%) şi Irlanda (58%). În România a fost menţionată de doar 20% dintre respondenţi, probabil pentru că este încă un subiect puternic stigmatizat.

„Pandemia i-a făcut pe români să vorbească mai deschis despre starea lor emoţională, însă românii evită folosirea termenului de «sănătate mintală». La nivel colectiv, în România sănătatea mintală este interpretată ca implicând prezenţa unei afecţiuni psihice, persoanele care suferă de astfel de afecţiuni fiind de regulă considerate periculoase, imprevizibile şi fiind evitate sau chiar excluse din viaţa socială şi profesională. Românii au tradus sănătatea mintală printr-un termen mai prietenos şi acceptat social - «stresul». Prin urmare, stresul în România a înregistrat scoruri peste media globală”, declară Laura Arpad, Healthcare Lead, Ipsos România.

Cancerul este încă o preocupare importantă pentru omenire, puţin peste o treime dintre respondenţi (34%) percepându-l ca pe o problemă de sănătate majoră. Nivelul de îngrijorare din Portugalia (79%) este cu mult peste cel al altor naţiuni şi, de departe, principala preocupare din această ţară. Urmează Belgia, unde 59% au identificat cancerul ca fiind principala problemă în domeniul sănătăţii, în timp ce România se află şi ea în rândul ţărilor cu scor mare (49%).

În România, cancerul reprezintă o îngrijorare pentru toate segmentele de populaţie, înregistrând ponderi similare pe grupe de vârstă sau de gen, indiferent de nivelul de venit sau educaţie, în timp ce pe plan mondial preocupă mai degrabă femeile şi persoanele peste 35 de ani, cu venituri şi educaţie peste medie.

Stresul ocupă locul al treilea între preocupările de sănătate ale românilor şi respectiv locul al patrulea la nivel mondial. Stresul reprezintă o îngrijorare menţionată de 34% dintre români, comparativ cu media globală de 26%, fiind mai prezent în rândul femeilor (40%, comparativ cu 29% dintre bărbaţi).

Afecţiunile cardiovasculare ocupă abia poziţia a noua la nivel global. În România, însă, afecţiunile inimii reprezintă a doua problemă de sănătate după cancer, fiind menţionate de 35% dintre români, indiferent de vârstă sau gen.

„Dacă analizăm cifrele privind problemele de sănătate din perspectiva cauzelor mortalităţii, percepţiile românilor sunt mai aproape de realitate. La nivel global, dar şi naţional, principala cauză a mortalităţii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o reprezintă afecţiunile cardiovasculare şi în special boala cardiacă ischemică, urmată de accidentul vascular cerebral”, se arată în comunicat.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada 22 iulie - 5 august 2022 în 34 de ţări. Eşantionul a inclus un număr total de 23.507 adulţi cu vârste cuprinse între 18-74 de ani din Statele Unite, Canada, Malaezia, Africa de Sud şi Turcia, 20-74 ani în Thailanda, 21-74 ani în Indonezia respectiv 16-74 de ani în celelalte 27 de ţări (inclusiv România).





Oncolog