Angajaţii români din sănătate sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor în acest an. Deşi au trecut prin al doilea an de pandemie şi se confruntă cu un nivel ridicat de stres şi oboseală, medicii, asistenţii medicali şi specialiştii din domeniul sanitar nu au văzut modificări pozitive în privinţa salarizării.


Pentru majoritatea profesioniştilor din sănătate, salariile au rămas neschimbate, se arată într-un comunicat al platformei de recrutare medicală MEDIjobs, în condiţiile în care rata inflaţiei a ajuns la 6,7%, conform Eurostat.

„Nu mai puţin de 69,6% din cei intervievaţi au declarat că salariul lor a rămas la fel. Doar 18,2% s-au bucurat de o creştere a nivelului salarial, în timp ce 12,2% din respondenţi au declarat că salariul le-a scăzut”, se spune în comunicat.

Lucrurile stau la fel atât în sistemul public, unde lucrează 41,7% din respondenţi, cât şi în sistemul medical privat, unde muncesc 58,3% din specialişti.

Conform studiului MEDIjobs, 72,5% din angajaţii din domeniul medical au declarat că actualul salariu nu îi mulţumeşte. Doar unul din 5 profesionişti este mulţumit de salariul actual, adică un procent de 20,9%, în timp ce 6,6% s-au arătat nehotărâţi în această privinţă.

Cercetarea desfăşurată de MEDIjobs a identificat şi una dintre posibilele cauze ale nemulţumirilor medicilor, asistenţilor şi farmaciştilor: 4 din 10 specialişti medicali nu primesc niciun fel de beneficiu extrasalarial. În afara sporurilor oferite de sistemul medical de stat, cel mai des întâlnit beneficiu îl reprezintă tichetele de masă, de care beneficiază 42,7% din respondenţi. Pe locul trei în topul beneficiilor acordate de angajatori sunt asigurările medicale opţionale sau abonamentele medicale, de care beneficiază 10,7% din specialişti. Urmează, la mică distanţă, primele de sărbători, pe care doar unul din 10 salariaţi din sistemul sanitar le primeşte.

În privinţa zilelor libere suplimentare, doar 6,7% din specialiştii medicali se bucură de ele. La fel se întâmplă şi cu decontarea transportului (6,1%) sau cu tichetele de vacanţă, pe care le primesc doar 5 din 100 de salariaţi din sistemul sanitar românesc.

Cele mai puţin frecvent acordate beneficii în 2021 au fost: telefon de serviciu (3,75%), maşină de serviciu (1,8%), locuinţă de serviciu sau decontare parţială sau totală a chiriei (1,4%) şi abonamente de fitness sau la diverse activităţi sportive, de care au beneficiat doar 0,9% din respondenţi.

„Datele culese de noi ne confirmă un trend îngrijorător, pe care experţii MEDIjobs l-au remarcat tot mai des în discuţiile cu potenţialii candidaţi şi cu specialiştii din comunitatea noastră. Pe lângă inflaţia care a erodat tot mai mult din puterea de cumpărare a românilor, specialiştii din domeniul medical sunt de aproape doi ani sub o presiune continuă din cauza pandemiei. Toate acestea contribuie la o acutizare a gradului de nemulţumire a salariaţilor, iar companiile ar trebui să fie atente la acest aspect în anul următor”, este de părere Catrinel Hagivreta-Djafari, CEO şi co-fondator MEDIjobs.

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.036 de specialişti medicali din domeniul sanitar public şi privat din România.

 

Medic