MedLife anunţă concluziile primei etape din studiul privind răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19. Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic, şi doar 1% din persoanele vaccinate în cadrul cercetării s-au infectat cu SARS-CoV-2 la 10 zile după rapel.


Sistemul Medical MedLife anunţă finalizarea primei etape a studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike. Concluziile au la bază un eşantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical şi auxiliar al companiei, din toate regiunile ţării, se arată într-un comunicat. Reprezentanţii MedLife anunţă că rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populaţie din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Vaccinurile Pfizer sunt sigure şi eficiente, arată studiul: 99,7% din persoanele participante au dezvoltat anticorpi neutralizanţi cu valori mai mari de 80 AU/ml  la 8-15 zile de la rapel. Doar pentru 0,3% din participanţii la studiu, titrul de anticorpi după rapel nu a depăşit această valoare.

Persoanele care au trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2 au dezvoltat un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare după administrarea primei doze de vaccin, faţă de cei care nu au avut COVID-19. „Probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătăţii a vaccinării acestor persoane cu o singură doză, pentru a optimiza campania de vaccinare”, se arată în document.

După rapel, valoarea titrului de anticorpi a crescut cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 şi de până la 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecţie.

Valoarea titrului de anticorpi a fost cu 40% mai mică în rândul persoanelor care sufereau de cel puţin două afecţiuni cronice, se subliniază – adică, sub media populaţiei analizate. Obezitatea şi afecţiunile oncologice s-au asociat cu niveluri şi mai mici ale titrului de anticorpi, la jumătate faţă de cele măsurate în rândul persoanelor care sufereau de alte afecţiuni cronice.

Din totalul participanţilor la studiu, 45% nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel, aceştia dezvoltând titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reacţii post-vaccin.

În schimb, persoanele care au manifestat reacţii după vaccinare au dezvoltat un titru mai mare de anticorpi. Din categoria celor care au semnalat reacţii adverse au făcut parte, preponderent, persoane tinere, femei şi persoane care au trecut prin infecţia COVID-19 şi care au dezvoltat forme medii sau severe.

Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic. Doar una din 10 persoane care a intrat în contact direct cu o persoană infectată a făcut boala, manifestând simptomele unei forme uşoare sau medii, fără semne de pneumonie.

Potrivit reprezentanţilor MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel se corelează semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori s-au înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani şi au scăzut gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani.

În ceea ce priveşte diferenţele între femei şi bărbaţi, acestea se pot observa mai accentuat abia după vârsta de 50 ani, bărbaţii din această categorie prezentând niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decât femeile de aceeaşi vârstă.

De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost înregistrate şi în rândul personelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.

„Studiul defăşurat de MedLife reprezintă o radiografie specifică ţării noastre referitoare la răspunsul imun al organismului în urma vaccinării, iar rezultatele obţinute în această primă etapă sunt încurajatoare nu numai prin faptul că procentul persoanelor care dezvoltă un titru semnificativ de anticorpi după vaccinare este aproape de 100%, ci şi prin prisma minimizării riscului de îmbolnăvire în cazul persoanelor vaccinate”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group. „Faptul că avem date clare, care ne arată că vaccinarea funcţionează, ar trebui să reprezinte un imbold atât pentru populaţia care încă nu s-a vaccinat, cât şi pentru autorităţi, în vederea creşterii eforturilor de informare şi a capacităţii de vaccinare la nivel naţional”.

 

Medic