Un nou studiu privind diabetul arată că metformina, tratamentul de primă linie pentru diabetul zaharat tip 2 la nivel mondial, duce la îmbătrânirea sănătoasă, potrivit Medical News Today.

Medicii prescriu metformina pentru a ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-şi reducă nivelul de zahăr din sânge. Medicamentul creşte sensibilitatea la insulină prin efectele sale asupra metabolismului glucozei. Un nou studiu publicat de Cell Reports arată că, pe lângă eficacitatea în controlul  nivelului de glucoză în sânge, metformina are capacitatea de a promova îmbătrânirea sănătoasă. Până la acest nou studiu, pentru oamenii de ştiinţă înţelegerea efectelor biochimie a metforminei se limita la faptul că medicamentul activează proteina kinaza (AMPK), care joacă un rol important în echilibrarea nivelului de energie din celule.

Ruben J. Shaw, profesor de biologie moleculară şi celulară la Institutul Salk şi director al Centrului de Cancer, este unul dintre autorii care au lucrat la studiu şi a descoperit că, atunci când există un nivel scăzut de nutrienţi în celule, proteina kinaza împiedică dezvoltarea celulelor şi modifică metabolismul. Iniţial, cercetătorul a observat acest lucru în cazul cancerului, dar apoi a vrut să afle dacă metformina ar putea funcţiona şi prin alte căi.

Împreună cu echipa sa, Shaw a folosit o „platformă proteomică cantitativă” pentru ecranarea kinazelor. Acestea sunt proteine de semnalizare care pot activa şi dezactiva procesele celulare. Cercetătorii au descoperit sute de kinaze a căror activitate de schimbare răspunde rapid la metformină cu impact potenţial asupra îmbătrânirii sănătoase. Multe dintre căile de semnalizare funcţionează independent de AMPK. Oamenii de ştiinţă  ştiau deja  de două dintre căile care  privesc stresul celular: proteina kinaza D şi MAPKAPK2. Acest lucru ar putea explica legătura cu îmbătrânirea sănătoasă şi impactul asupra extinderii duratei de viaţă şi a  sănătăţii.

Noile descoperiri sugerează că beneficiile metforminei pentru îmbătrânirea sănătoasă ar putea fi prin interacţiunea sa cu proteina kinaza D şi MAPKAPK2.

„Rezultatele ne lărgesc înţelegerea modului în care metformina induce un stres uşor, care declanşează senzori pentru a restabili echilibrul metabolic, explicând unele dintre beneficiile raportate anterior, cum ar fi îmbătrânirea sănătoasă extinsă în organismele model, care iau metformină”, a spus profesorul Ruben J. Shaw. Echipele de cercetare din care face parte Shaw vor să studieze noile căi de semnalizare pentru a aprofunda înţelegerea multor efecte ale metforminei.

Pentru noul studiu au lucrat echipe de cercetare de la trei centre:  Institutul Salk pentru Studii Biologice, Institutul de Cercetare Scripps (ambele din California) şi Centrul Medical Weill al Universităţii  Cornell  din New York.