De 10 săptămâni, MedLife monitorizează evoluţia tulpinii Omicron în România. Pe lotul studiat în ultima săptămână, procentul probelor cu noua variantă a urcat la 100%, arată specialiştii. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2.


Subvarianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren. „Sunt şanse destul de mari ca, din a doua jumătate a lunii februarie, să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară”, se arată într-un comunicat.

MedLife continuă studiul de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, în vederea identificării cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2, despre care specialiştii spun că este posibil să fie mai contagioasă decât varianta principală a tulpinii Omicron (BA.1).

Din cele 94 de probe secvenţiate în ultima săptămână, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a 3 probe fiind identificată subvarianta BA.2. Faţă de ultimul lot secvenţiat în urmă cu două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la 2 la 3. Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvenţiate provin din Bucureşti, Brăila, Bacău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte. Probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din Bucureşti (2) şi Bacău (1).

„Deşi această nouă subvariantă este în atenţia unui număr tot mai mare de ţări şi chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluţie lentă (...) Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiaşi parametri, atunci sunt şase mari ca traiectoria prognozată de către autorităţi cu privire la evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.

Până în prezent, autorităţile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2, din 1.487 de cazuri de infectare cu Omicron.

Specialiştii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situaţia unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt şanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească, se arată în comunicat.

„Până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuţi prin infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puţin decât alte ţări din nordul şi vestul Europei, aşadar ne aşteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câţi dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.


 

ORL