Noul studiu pan-european, realizat de compania farmaceutică Janssen, relevă că o treime din psihiatri (34%) amână discuţiile despre toate opțiunile terapeutice disponibile cu pacienții lor schizofrenici. De asemenea, studiul indică faptul că 22% din psihiatri limitează discuțiile cu privire la opțiunile terapeutice pentru a nu afecta stabilitatea relației pe care o au cu pacienții – un aspect considerat important de peste 80% dintre cei intervievați.

Un studiu anterior, desfăşurat în anul 2016 pe 166 de pacienţi schizofrenici, a evidenţiat că mai mult de un sfert din subiecți (27%) nu considerau că au fost informați despre toate opțiunile terapeutice și un procent similar (23%) nu erau mulțumiți de medicația care li se administra în mod curent.

„Este esențial ca pacienții care trăiesc cu schizofrenie să primească informațiile de care au nevoie pentru a-și gestiona optim afecțiunea și pentru a avea cele mai mari șanse de a-și trăi viața din plin.”, explică dr. Sorin Pletea, șef al Secţiei Clinice de Psihiatrie numărul 14, Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”. „Acest lucru presupune și să fie informați despre diversele opțiuni terapeutice, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.”

Ștefan Bandol, președintele Asociaţiei ARIPI, a afirmat: „Când vine vorba despre discuția privind tratamentul, principala dificultate cu care se confruntă mare parte dintre pacienții care trăiesc cu schizofrenie este că fie nu cunosc opțiunile terapeutice, fie nu le înțeleg. Discuțiile deschise între profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții acestora sunt esențiale în procesul decizional”.

Rezultatele studiului evidențiază o perspectivă optimistă a psihiatrilor în ceea ce privește viitorul propriilor pacienți care suferă de schizofrenie, în condițiile urmării constante a tratamentului prescris: 85% din psihiatri sunt de părere că pacienții care continuă tratamentul pot menține relații interpersonale funcționale, iar 71% sunt de părere că pacienții care continuă tratamentul vor putea avea o viaţă normală.

Despre studiu

Chestionarul a fost realizat de agenția de cercetare Cello Health Insights în anul 2017. 347 de psihiatri din Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Ungaria, Suedia și Turcia au participat la studiul online, având o experiență de practică între 3 și 35 ani și trataseră lunar cel puțin 20 de pacienți care trăiesc cu schizofrenie (cel puțin 10 în Suedia și Ungaria).