Un studiu japonez arată că tulpina Omicron supravieţuieşte mai mult timp pe suprafeţele de plastic şi pe piele, comparativ cu celelalte variante ale SARS-CoV-2.


Testele realizate în laborator de cercetătorii japonezi arată că varianta Omicron are „o stabilitate ambientală” ridicată, informează Reuters, preluată de Québec Nouvelles. Această capacitate a tulpinii de a rămâne infecţioasă mai mult timp este cea care ar fi putut-o ajuta să înlocuiască varianta Delta, să se propage mai rapid şi să devină dominantă, au precizat specialiştii japonezi.

Pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire ale variantei originale şi ale tulpinilor Alfa, Beta, Gama şi Delta erau de 56 de ore, respectiv de 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi 114,4 ore. Spre comparaţie, timpul de supravieţuire al Omicron este de 193,5 ore, arată studiul japonez publicat pe bioRxiv, spre a fi supus dezbaterii comunităţii ştiinţifice.

Pe eşantioanele de piele umană de la persoane decedate, duratele medii de suprevieţuire a virusului erau de 8,6 ore pentru versiunea originală, de 19,6 ore pentru Alfa, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gama, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.

Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanţi pe bază de alcool.

„În consecinţă, este puternic recomandat ca practicile actuale de control al infecţiilor (de igienă a mâinilor) să folosească dezinfectanţi (...) aşa cum propune Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, conchid cercetătorii.

Studiile mai arată că testele antigen rapide cele mai eficace în detectarea variantei Omicron sunt cele cu recoltarea secreţiilor din nas, mai informează Reuters.

 

Psihiatru (2)