Pacienţii care urmează un tratament împotriva cancerului şi se îmbolnăvesc de COVID-19 prezintă un risc sporit de deces, arată un studiu al Centrul „Léon Bérard” din Lyon.


Între 1 martie şi 21 mai 2020, în perioada primului val pandemic, 1.162 pacienţi au fost incluşi într-un studiu observaţional multicentric, numit ONCOVID-19, informează publicaţia Top Santé. Studiul a fost lansat de Centrul francez de luptă împotriva cancerului „Léon Bérard”, din Lyon.

Rolul studiului era de măsura impactul coronavirusului asupra stării de sănătate a pacienţilor care urmau un tratament oncologic.

În total, 18 centre de luptă contra cancerului şi 5 centre medicale franceze au participat la cercetare, în baza datelor colectate. Toţi pacienţii incluşi în studiu erau bolnavi de cancer şi prezentau simptome de infectare cu SARS-CoV-2. Dintre ei, 36,6% au prezentat teste RT-PCR pozitive, iar 63,4% au avut teste negative.

Primele rezultate, publicate în British Journal of Cancer, arată că pacienţii cu cancer sunt mai fragili când se îmbolnăvesc de COVID-19 şi prezintă un risc mai ridicat şi precoce de mortalitate.

Studiul a arătat că 27,8% din pacienţii testaţi pozitiv au decedat în următoarele 28 de zile care au urmat diagnosticului, faţă de 16,3% decese înregistrate în rândul pacienţilor cu teste negative. S-a mai arătat că 97% din pacienţii pozitivi au trebuit să fie spitalizaţi din cauza simptomelor provocate de COVID-19.

Concluziile cercetătorilor au fost că pacienţii oncologici, cu simptome de COVID-19, trebuie să fie supravegheaţi mai atent. Specialiştii au mai arătat care sunt factorii asociaţi unui risc de mortalitate mai ridicat la pacienţii oncologici cu COVID-19:

  • Sexul masculin;
  • Stadiul metastatic;
  • Limfopenia (deficitul de limfocite);
  • Antecedente de boli inflamatorii sau autoimune care au necesitat tratamente imunosupresoare. 


Farmacist