Compania americană Moderna a anunţat miercuri că vaccinul său pentru COVID-19 a provocat o reacţie imunitară a persoanelor vârstnice similară cu cea a adulţilor tineri, oferind speranţe că acesta va fi eficace la persoanele care prezintă riscuri mai ridicate să dezvolte complicaţii din cauza noului coronavirus, transmite Reuters.


Compania este unul dintre cei mai importanţi concurenţi în cursa pentru a dezvolta un vaccin împotriva virusului care a ucis peste 820.000 de oameni în întreaga lume. Vaccinul său candidat, mRNA-1273, se află deja în stadii finale ale studiilor clinice pe oameni, informează News.ro.

Ultimele date dintr-un studiu de fază I includ o analiză pe 20 de persoane suplimentare, care detaliază modul în care s-a efectuat vaccinul la adulţii mai în vârstă.

Subiecţii au primit o doză de 100 de micrograme de vaccin, testată într-un studiu de fază a III-a mult mai amplu. Moderna a spus că răspunsurile imune la persoanele cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, peste 70 de ani şi cele între 18 şi 55 de ani au fost similare.

Oficialii din domeniul sănătăţii îşi puneau întrebarea dacă vaccinul candidat va avea efect la persoanele în vârstă, ale căror sisteme imunitare, de obicei, nu răspund la fel de puternic la vaccinuri.

Compania Moderna a înregistrat, până în prezent, peste 13.000 de participanţi la studiul său de fază finală.

Aproximativ 18% din totalul participanţilor sunt afro-americani, latini, americani sau indigeni din Alaska, grupuri care au fost afectate în special de pandemie şi sunt adesea subreprezentate în studiile clinice.

Pfizer a declarat pentru Reuters, săptămâna trecută, că 19% din cei 11.000 de subiecţi deja înscrişi în studiul clinic pentru vaccinul său sunt afro-americani sau latino.

Companiile şi oficialii de sănătate lucrează, de asemenea, la modalităţi de distribuire a vaccinurilor COVID-19, unele dintre ele urmând a fi expediate şi depozitate la temperaturi extrem de reci.

Dr. Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii (CDC), a pus sub semnul întrebării planurile Pfizer după ce compania a spus că vaccinul său trebuie păstrat la temperaturi ultra-scăzute până la 6 luni sau în containere de transport special concepute pentru până la 10 zile.

Odată scos din recipiente, vaccinul poate fi păstrat până la o zi la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius - aproximativ temperatura unui frigider normal - sau 2 ore la temperatura camerei.

„Complexitatea acestui plan de depozitare şi manipulare a vaccinurilor va avea un impact major în capacitatea noastră de a livra eficient vaccinul”, a spus Messonnier.

Pfizer a declarat comisiei CDC că lucrează la crearea unui vaccin stabil la temperaturi mai ridicate.

Vaccinul dezvoltat de Moderna trebuie păstrat la minus 20 de grade Celsius pentru livrare şi depozitare pe termen mai lung, de până la şase luni, dar poate fi păstrat la temperaturi obişnuite de refrigerare până la 10 zile. Vaccinul va fi distribuit în flacoane de 10 doze, fără conservanţi, a spus compania.

Moderna lucrează, de asemenea, pentru a face vaccinul stabil la temperaturi mai ridicate, a spus Miller.

Moderna, care nu a adus niciodată un vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari de la guvernul SUA în cadrul programului său Operation Warp Speed. De asemenea, a încheiat un acord de furnizare cu Statele Unite, de 1,5 miliarde de dolari.