Un nou studiu evaluează gradul de imunizare dobândit natural sau în urma vaccinării, în România, în mediul urban. Cercetarea, desfăşurată de sistemul medical MedLife, subliniază că cei care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat, nu sunt suficient de protejaţi împotriva tulpinii Delta.


Jumătate din populaţia mediului urban mic şi o treime din populaţia mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult faţă de statisticile oficiale. Această situaţie explică şi scăderea substanţială a cazurilor din ultima lună, se spune într-un comunicat.

Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentantiv, persoanele fiind rezidente în oraşe cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi rata de infectare: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ – zona 2.

Datele arată că nivelul de imunitate colectivă, numai la nivel urban, este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluţie majoră a ratei de imunizare.

„Mai mult, dacă extrapolăm datele şi luăm în calcul şi mediul rural, probabil, discutăm despre 10-12 milioane de români care au trecut prin boală ori s-au vaccinat. Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul să ne relaxăm. Studiile referitoare la tulpina Delta, arată, fără echivoc, că imunitatea naturală, cea obţinută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în faţa noii tulpini Delta. (...) Soluţia e una singură: vaccinarea”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group.

Conform testelor serologice efectuate în cadrul demersului, 34% din populaţia investigată din oraşele mari a fost expusă la infecţia cu SARS-CoV-2, de la declanşarea pandemiei şi până în prezent. Dintre cei expuşi, mai mult de jumătate au fost asimptomatici. Acelaşi studiu arată că 50% din populaţia mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult faţă de raportările oficiale.

Cu toate acestea, situaţia rămâne îngrijorătoare în România, dat fiind faptul că persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat au şanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate în circulaţie. De asemenea, spre deosebire de ţările din vestul Europei, populaţia de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluţii severe a bolii, incluzând spitalizare şi chiar deces, a ales într-o proporţie mult mai mică să se vaccineze, sunt concluziile studiului.

„Deşi datele referitoare la rata de imunizare colectivă sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizează că valul 4 al pandemiei este inevitabil şi că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate şi asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu creşte rapid în următoarea perioadă”, se arată în comunicat.

Cercearea arată că mai puţin de 10% din cei care au intrat în contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, specialiştii MedLife subliniază că efectul cumulat al vaccinării şi al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut şi prin boală şi s-au şi vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanţi, inclusiv împotriva tulpinii Delta. 



Psihiatru (2)