Cercetătorii americani au descoperit şase noi coronavirusuri la lilieci în timp ce au studiat modul în care bolile pot trece de la animale la om. Cercetarea a fost condusă de oameni de ştiinţă din cadrul Programului global de sănătate al Muzeului de Ştiinţă Smithsonian, Washington, scrie VOA News. Constatările oamenilor de ştiinţă au fost prezentate recent de publicaţia PLOS ONE.

Oamenii de ştiinţă au spus că respectivele coronavirusuri - găsite la liliecii din Myanmar - nu sunt strâns legate de coronavirusul care afectează acum multe părţi ale lumii, dar cele şase noi coronavirusuri nu au fost niciodată descoperite nicăieri în lume. Reprezentanţii Centrului pentru Prevenirea Bolilor (CDC) al SUA  afirmă că coronavirusurile „sunt o familie numeroasă de virusuri care sunt frecvente la oameni şi la multe specii de animale diferite”.

Oamenii de ştiinţă precizează că se întâmplă foarte rar ca coronavirusurile de la animale să infecteze oamenii şi apoi să se răspândescă în rândul populaţiei umane. Iar liliecii sunt cei care răspândesc aceste virusuri. Astfel s-a întâmplat în cazul SARS şi MERS, când sute de mii de oameni au fost infectaţi.  La fel s-a întâmplat şi în cazul SARS-CoV-2, care provine, de asemenea, de la lilieci. Oamenii de ştiinţă americani arată că există mii de coronavirusuri care sunt prezente la lilieci, încă nedescoperite.

Echipa de la Smithsonian a lucrat cu cercetătorii din Myanmar în cadrul proiectuui, PREDICT, care vizează identificarea de noi boli care se pot răspândi de la animale la oameni. Studiul este susţinut de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Cercetătorii care lucrează la acest proiect spun că bolile provenite de la animale reprezintă aproximativ 75 la sută din bolile noi, care afectează oamenii.

Echipa de cercetători şi-a concentrat cercetarea în zonele în care oamenii au avut cel mai probabil contact strâns cu fauna locală, iar printre membrii echipei s-au numărat reprezentanţi ai agenţiilor guvernamentale din Myanmar. Cercetătorii au colectat 759 de mostre de salivă şi deşeuri de la lilieci, iar, după examinarea probelor, au identificat cele şase tipuri noi de coronavirus.

Oamenii de ştiinţă spun că în cercetările viitoare vor căuta să afle mai multe despre cum se comportă coronavirusurile la animale, în special, cum au loc mutaţiile care se răspândesc la alte specii. O astfel de cercetare poate ajuta la reducerea riscului de apariţie a unor alte pandemii.