Un nou studiu publicat de Jurnalul American de Gastroenterologie arată că simptomele digestive, inclusiv diareea, sunt frecvente la pacienţii infectaţi cu coronavirus. Cercetarea a fost făcută de  Grupul de experţi în tratament medical Wuhan pentru COVID-19 din China, scrie neurosciencenews.com. 

Experţii au descoperit că aproape jumătate dintre pacienţii cu COVID-19 înscrişi în studiul efectuat în provincia Hubei din China au prezentat simptome digestive, cum ar fi diaree şi anorexie. De asemenea, cercetarea dezvăluie că pacienţii cu simptome digestive aveau un decalaj mai lung între debutul simptomelor şi internarea în spital decât pacienţii care prezentau doar simptome respiratorii şi erau mai puţin susceptibili de a fi vindecaţi decât cei fără simptome digestive.

Experţii medicali recomandă ca gradul de suspiciune privind existenţa coronavirusului să crească imediat ce apar simptomele digestive şi să nu se aştepte până la apariţia simptomelor respiratorii.

Pentru realizarea studiului au fost analizate 204 pacienţi cu COVID-19. Vârsta medie a fost de 54,9 ani, fiind analizaţi 107 bărbaţi şi 97 femei. Medicii au constatat că, iniţial, 99 de pacienţi (48,5%) s-au prezentat la spital cu simptome digestive. Pacienţii cu simptome digestive au avut un timp semnificativ mai lung de la debut până la internare decât pacienţii fără simptome digestive.

De la apariţia coronaviruslui în decembrie 2019, pacienţii au raportat frecvent diverse simptome digestive.