Faza a II-a a studiului iniţiat de Reţeaua de sănătate Regina Maria, prin care se analizează prezenţa anticorpilor la 6 luni de la faza acută a bolii, arată că 53% din participanţi nu mai sunt protejaţi după jumătate de an de la vindecare.


Evoluţia pandemiei, caracterizată prin valuri succesive şi mutaţii ale virusului, subliniază nevoia de se studia în profunzime răspunsul imun al organismului, arată reprezentanţii Reţelei Regina Maria, într-un material informativ publicat website-ul propriu. Cercetarea a fost demarată în august anul trecut, în Bucureşti şi Cluj, şi s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsida – anticorpii specifici bolii.

Faza I a studiului a evaluat răspunsul la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv, iar faza a II-a a examinat gradul de protecţie la 180 de zile de la depăşirea fazei acute a bolii, fiind testaţi doar pacienţii care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare.

Rezultatele arată că, după jumătate de an, doar 47% din foştii pacienţi mai prezentau anticorpi detectabili. Faza I evidenţiase anticorpi la 79% din persoane, la mai puţin de 3 luni de la testarea pozitivă RT-PCR. Nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între femei şi bărbaţi.

Studiul mai arată că 17% din cei care s-au testat RT-PCR după depăşirea fazei acute a bolii au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic. Totuşi, în ciuda testelor pozitive, studiile atestă faptul că pacienţii nu mai sunt contagioşi după 14 zile.

La 6 luni de la infectare, 44% din persoane au continuat să prezinte simptome: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea parului, dureri musculare sau insomnii.

„Persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 sunt considerate, în continuare, pacienţi, cazuri care trebuie supravegheate şi monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, şi noi, şi cazuistica internaţională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranţă certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacţionează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienţii care au trecut prin infecţie de a fi monitorizaţi post-COVID”, a arătat Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director din Reţeaua de sănătate Regina Maria.

„Dinamica anticorpilor este, de asemenea, în continuare în studiu, aşadar cea mai bună metodă de protecţie suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viaţă precaut”, a mai spus Nirvana Georgescu.

Un alt studiu, încă în derulare, al reţelei de sănătate, dedicat imunităţii post-vaccinare, arată că 80% din persoanele infectate, care s-au vaccinat ulterior, au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori.

 

Pediatru