Un număr scăzut al limfocitelor la persoanele care se prezintă la spital cu simptome de COVID-19 ar putea ajuta medicii să identifice pacienţii cu o nevoie mai mare de internare pentru o formă gravă a bolii, astfel încât aceştia să ajungă la Terapie Intensivă (UCI), arată un nou studiu.


Studiul arată că pacienţii cu limfocitopenie aveau o nevoie mai mare de peste trei ori de îngrijire la Terapie Intensivă, în comparaţie cu persoanele cu număr normal de limfocite, la momentul internării. Medicii au descoperit şi că leziunea renală acută (AKI) a fost, de asemenea, mai frecventă în rândul persoanelor cu un număr scăzut de limfocite absolute.

„Unii pacienţi au simptome minime sau inexistente, în timp ce alţii dezvoltă o boală severă, debilitantă, care necesită internare la Terapie Intensivă. Sunt necesari markeri prognostici pentru triajul acestor pacienţi", a declarat, pentru Medscape Medical News, Ahmad Farooq, medic la Divizia de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie, din cadrul  Universităţii din Texas. 

„Acest studiu arată că numărul limfocitelor sub 1000 este asociat cu internarea la Terapie Intensivă şi lezarea organelor, aşa cum s-a remarcat prin vătămarea renală acută", a declarat Farooq.

Cercetările anterioare au legat limfocitopenia de alte boli virale, inclusiv de sindromul respirator acut sever (SARS) şi de sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Cu toate acestea, mecanismul care conduce la reducerea limfocitelor în COVID-19 rămâne necunoscut. „Se crede că acesta se datorează reducerii celulelor T periferice prin secvenţierea limfocitelor în organele ţintă specifice", a spus Farooq. Organele-ţintă includ plămânul, tractul gastro-intestinal şi ţesutul limfoid.