Aproape jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în principal tutunul şi alcoolul, arată un vast studiu publicat în The Lancet şi realizat în cadrul programului de cercetare Global Burden of Disease.


Studiul subliniază importanţa măsurilor de prevenţie, relatează AFP şi Agerpres.

„Conform analizei noastre, 44,4% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial (...) sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat”, se arată în cercetare.

Amplul studiu face posibilă cunoaşterea în detaliu a factorilor de risc din diferitele regiuni ale lumii, chiar dacă, în ansamblu, concluziile sale confirmă ceea ce se ştia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

Concluziile pledează pentru acordarea unui loc mai important prevenţiei în materie de sănătate publică, fiindcă mulţi dintre aceşti factori de risc se referă la comportamente care pot fi schimbate sau evitate.

Totuşi, peste jumătate din cazurile de cancer nu sunt atribuite unui factor de risc anume. În opinia autorilor studiului, prevenţia trebuie însoţită de alţi doi piloni importanţi: diagnostic precoce şi tratamente eficiente.

Într-un comentariu independent, publicat în aceeaşi ediţie a revistei The Lancet, doi epidemiologi, Diana Sarfati şi Jason Gurney, au susţinut aceste concluzii. Ei au atras atenţia asupra preciziei estimărilor studiului, dat fiind faptul că strângerea de date este supusă mai multor deficienţe în numeroase ţări.

 Oncolog